Семейство

Мартеници от филц

26.02.2008г. / 12 13ч.
Вергиния Генова
Мартеници от филц

За да е жива традицията, всяка година се опитваме да купим или направим нови, по-интересни мартеници за любимите ни хора. Колко варианта може да има между белия и червения цвят? Отговорите са ограничени единствено от нашето въображение. За поддръжниците на добрите стари български традиции тази година сме приготвили една много лесна за реализиране идея. А именно да направим мартенички от филц. Говорили сме за това, че филцът е материя, която е красива, топла и практична. От нея може да си ушиете както палто, чанта и терлички, така и да си направите бижута. Може би именно към бижутата може да включим и мартениците. Та нали те са били първата пролетна украса на нашите баби. Ако разполагате с бял и червен филц, можете да изрежете каквито желаете форми, да ги украсите с дървени или сини мъниста, да ги завържете с традиционния усукан в бяло и червено конец и мартениците са готови. Ако не разполагате с филц у дома, може да закупите от магазина за художнически материали Слънчоглед.

Както споменахме, филцът е често използван в направата на бижута и затова може да откриете най-разнообразни готови форми: топчета, сърчица, листенца, цветенца и т. н. Всички те са подходящи за направата на мартеници. Ако искате да подарите мартеници на всичките си колежки, приятели и роднини, можете да комбинирате червено цвете с бяла тичинка и обратно. В зависимост от времето и уменията ви можете да залепите със силикон белия и червения плат или да ги пришиете с конец едно към друго. Закачате ги с малка безопасна игла и мартеницата тип брошка е готова.

С малко повече материали и старание можете да направите и гривна, гердан, пръстен и обици. Ако нанижете на конец бели и червени цветя от филц може да направите гердан, като пожелание може да включите и мъниста. Ако използвате клипсове за обици може да направите обици. А можете да си направите и цял първомартенски комплект бижута. С подходящо облекло можете да бъдете неотразима.

Мартеничките от филц са един различен подарък, с който може да зарадвате приятелките или шефката. Майките, които имат деца в детската градина и училище, могат да направят с помощта на децата мартеници за любимите им преподаватели. На фона на всички купени китайски мартеници тези ще бъдат по-различни и по-интересни. А традицията се продължава най-добре, когато сами участваме в нея. Когато майката предава уменията си на дъщерята, бабата на внуците. Ако повече хора започнат да изработват у дома мартеници за хората, които обичат, толкова по-сигурно е, че тази традиция ще продължава и ще е жива с времето.

Фото поглед

Коментирай