Семейство

15 забавления за деца, за които не ни трябват пари

Можете да наблюдавате птиците заедно

23.09.2022г. / 12 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Да се угоди на децата понякога се оказва трудна задача. Нямаме търпение да дойде празник, за да се устремим към детския магазин с поредната поставена цел – още една играчка в колекцията. Какво следва после? Разбира се – нашият мъник е радостен и доволен... за цели 30 минути! След няколко дни от очакването не е останала и следа. Ежедневието настъпва и не след дълго чуваме: „Скучно ми е“. Какво?! Не можем да повярваме на ушите си! С умиление се сещаме за времето, в което ние бяхме деца и как играчките, които имахме, се брояха на пръстите на едната ни ръка! И никога не ни беше скучно! Какво се обърка по пътя? Може би прекаляваме със затрупването на децата си с играчки и без да се усетим, сме ги разглезили. Време е да дадем „на задна“ и да се опитаме да поправим стореното! Можем ли да забавляваме децата си без пари? Да, разбира се! Представяме ви доста забавни и лесни идеи, с които можете да върнете отново веселбата вкъщи или навън. Ето ги и тях:

Забавления на открито

Направете си пикник – използвайте възможността, която ви дава всеки слънчев ден. Не се срамувайте – вземете нещо за хапване и топло одеяло – посетете близкия парк и се порадвайте на природата.

Помогнете на детето да се упражнява в любимия си спорт – независимо дали става въпрос за футбол, баскетбол или бягане – излезте навън и дайте възможност на детето си да ви покаже какво може!

Направете си концерт – ако детето ви обича да пее, танцува или нещо друго – дайте му възможност да се изяви – селският двор може да се окаже перфектна сцена за него! А пък вие бъдете в позицията на жадна за изкуство публика!

Играйте на „Сляпа баба“ - сложете превръзка на очите и си определете лесни цели – например да докоснете близкото дърво. Усмивките са гарантирани!

Разходете се в близката гора – ако не разполагате с гора, нека паркът бъде такава! Подгответе си телефон или апарат и снимайте най-различни горски находки – интересни гъби или растения. Когато се приберете вкъщи, можете да проверите в интернет на какво сте се натъкнали.

Измийте колата – вземете кофа с вода, препарат и голяма гъба. Децата обичат активности, които могат да ги накарат да се изцапат или намокрят!

Позволете на детето си да скача в локвите – децата обожават това! Можете да купите гумени ботуши и облекло за дъжд – лошото време може да се превърне в нещо забавно!

Посетете скейтпарк – отидете на място, където по-големите деца карат скейтбордове, тротинетки или ролери и гледайте триковете, които те правят.

Съберете цветя и растения и си направете хербарий – съберете от близката полянка листа, цветя, или каквото ви грабне окото – след това сложете находката си между листата на дебела книга.

Засадете растение от семена – всички помним тези експерименти, които правехме в училище. Навлажнете памук и поставете отгоре зърно боб или нещо друго. Или пък посадете цветя от семена в саксия.

Събирайте листа – излезте навън, направете си разходка и съберете колкото се може повече листа от дърветата. След това проверете в интернет от какво дърво са те. Това може да бъде полезно и за вас.

Наблюдавайте птиците заедно – направете снимки на красиви птици и се опитайте да познаете какви са. Ако пък не знаете – винаги можете да разчитате на интернет, за да добиете нови знания.

Карайте колела заедно – детето ви със сигурност има колело (поне едно) и понякога е трудно да го накарате да излезе. Избършете прахта от вашето старо колело и правете компания на детето си. Ето един лесен начин да изгорите калории!

Купете си тебешири и играйте игри – ето ви още една възможност да си припомните детството. Спомнете си как прекарвахме дните, когато бяхме малки – беше достатъчно да имаме просто няколко тебешира. Нарисувайте игри на асфалта – „Дама“, „Охлюв“, „Държави“.

Правете балончета – големи или малки, наслаждавайте се на цветовете и формите им, гонете ги, настъпвайте ги с крака. Балончетата са винаги забавни!

Коментирай