Семейство

Идеи за семейни разходки през празничните дни

Посетете интерактивния музей на индустрията в Габрово

13.04.2023г. / 08 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение какво е времето навън, ако имате желание, винаги можете да прекарате прекрасно заедно със семейството. Ако сте от хората, които обичат активните почивки, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за семейни разходки, с които ще направите почивните дни по-приятни. Ето ги и тях:

Посещение на зоокът

Тези места са една по-модерна алтернатива на зоопарковете. На голяма площ и в естествена среда можете да се любувате на най-различни животни – пауни, лами, кози, зайчета, камили и какво ли още не. Освен че те се разхождат свободно, ще имате възможността да ги пипнете, да се снимате с тях и дори да ги храните. Това ще се хареса не само на вас, но и на придружаващите ви деца, и защо не и баби и дядовци?

Стобски пирамиди

Едва ли сте подозирали, че в нашата страна съществуват подобни образувания. Но това е една природна забележителност, която непременно трябва да видите. Стобските пирамиди се намират в землището на село Стоб (Кюстендилска област), а причудливите им форми са образувани само с помощта на въздуха и водата. За предпочитане е да ги посетите когато времето е сухо, за да не затрудните изкачването си по пътя. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Зъберите, Братята и др.

Водопад Скакля и Вазовска екопътека

За да обходите пътеката в двете посоки ще са ви необходими около 3 часа. Нека обаче тази продължителност не ви плаши, тъй като маршрутът не е с голяма денивелация и е подходящ за деца. Водопадът Скакля се намира някъде по средата на пътеката, като в най-високата си точка достига до около 100 метра. След като завършите разходката, можете да хапнете вкусно и да се подкрепите в някое от близките села.

Деветашка пещера

Освен че тя ще ви впечатли с грандиозните си размери (общата ѝ дължина е 2442 метра, разположена на 20 400 квадратни метра) и с това, че през нея минава рекичка, тя е и едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа. Колонията им наброява около 60 000 екземпляра, сред които могат да се забележат 15 различни вида. Маршрутът дотам е лесен и е удобен за автомобил, а пътят е достъпен за цялото семейство. Ако пък това ви се стори прекалено лесно предизвикателство, на разстояние от около 20 км, можете да посетите и китното селце Крушуна, където се намират и прекрасните Крушунски водопади.

Разходка до село Старосел

През последните години този район нашумя най-вече с намиращия се в селото спа център, но всъщност местността предлага много повече забележителности. Разположен в централната част на община Хисар, в района се намират и два средновисоки върха (Алексица – 1530 метра и Фенера – 1450 метра), но може би най-съществената забележителност е тракийският култов комплекс „Четиньовата могила“, който е и най-големият открит тракийски царски комплекс. Можете да посетите и намиращите се наблизо древни останки в Хисаря.

Парк за танцуващи мечки край гр. Белица

Паркът е разположен в югозападния дял на Рила планина, на около 12 километра от град Белица. В него са приютени около 30 мечки както от България, така и от Сърбия и Албания. Площта му е около 120 декара, а в територията му влизат иглолистни и широколистни гори, поляни и хълмове, които са идеални за семейни пикници и разходки. Паркът е подходящ за посещение и от деца, тъй като на неговата територия има детска площадка и обособени кътове за отдих.

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

Ако искате да сте част от историята чрез докосване или движение, да светнете една от първите крушки в България, да предизвикате взрив със суровините на първата фабрика за патрони или пък нещо друго – тогава непременно посетете интерактивния музей на индустрията в Габрово. Там ще разберете защо градът е бил един от най-големите фактори за развитието на икономиката не само в България, но и в тази част на Европа.

Коментирай