Семейство

5 съвета, с които носенето на ученическа раница става по-лека задача

31.08.2023г. / 11 43ч.
Аз жената
5 съвета, с които носенето на ученическа раница става по-лека задача

Много се говори колко тежка трябва да е една ученическа раница. И за щастие, все повече се прави, за да се предотврати вредата върху децата, причинена от целодневното носене на пълните раници. 

А дългосрочната вреда от тежките чанти е такава, която не бива да бъде пренебрегвана. Проучвания показват, че над половината от децата под 15-годишна възраст са изпитвали болки в гърба. Продължителното носене на товар може да доведе до постоянна болка, не само в гърба, но и в главата, а също и да причини изравняване на гръбнака, нарушена стойка, мускулни възпаления и артрит. 

Какво може да направи родителят вкъщи? 

Генералното правило е, че тежестта на пълната раница не трябва да надвишава 10-15% от теглото на детето. За да се избегне тази опасност, можем да следваме няколко лесни съвета, които свалят много от товара от раменете на децата.

Изберете правилната раница

Не е нужно раницата да бъде враг на детето. Нужно е само тя да е подбрана правилно. За да бъде спазено пропорцията между тежестта на ученика и на неговата раница, моделът трябва да бъде изчистен, без излишни декорации, които ненужно увеличават теглото на раницата. Същевременно е важно да бъде съобразен с ръста на детето – раницата не трябва да стига по-ниско от 5 сантиметра над бедрата. 

За повече удобство на раменете изберете модел с дебели подплатени презрамки, които могат да се регулират.  

Най-подходящи са раниците с уплътнен гръб с ергономична форма. Но не по-малко важно е и стабилното дъно, което да издържа на товара от съдържанието на раницата.

Раницата трябва да се носи правилно

Дори най-добре подбраната раница може да нанесе вреда на детето, ако тя е носена грешно. Винаги проверявайте дали децата слагат и двете презрамки и дали те са оразмерени правилно. Раницата не трябва да виси назад, а да е плътно долепена за гърба, за да не извива гръбнака на детето неестествено. 

Напълнете раницата разумно 

За да стои правилно раницата на гърба на ученика, тя трябва да бъде изпълнена с нужните вещи по най-подходящия начин. Това означава най-тежките предмети да бъдат поставени в най-вътрешната страна на раницата, за да стои близко до гърба на детето и да не го дърпа назад излишно. 

Затова са полезни моделите с две отделения. Те позволяват родителят да организира всички ученически материали възможно най-добре и предотвратяват разтурването на предметите в хода на деня. 

Почиствайте от излишни вещи редовно

Обикновено децата не са свикнали да се грижат за вещите си още в първи клас. Затова родителят трябва да заема активна роля в приготвянето на раницата на ученика. Всеки ден я почиствайте от ненужни вещи, за да бъде готова чантата за следващия ден. Останалата тетрадка от днес, която ще бъде ненужна утре, може само да утежни товара на детето.  

Без допълнителен товар извън раницата

След като изключихме всичко ненужно от съдържанието на раницата, не бива да забравяме и за останалия товар на децата. Често малчуганите са нарамени не само с раницата си, но и с допълнителни чанти или предмети като бутилката за вода, чадъра и прочие. Експертите съветват да избягваме това, за да са свободни ръцете на децата. Така те имат по-добър баланс и могат да си помагат при носенето на раницата. 

Опитайте тролей за раница

Друг възможен начин за носене на раницата, който премахва товара от раменете на децата, е на колела. Много модели днес вече се предлагат с вградени колелца, а други са подходящи за закрепяне към тролеи за раници. С тях децата носят ученическите принадлежности, като запазват стойката си максимално идентична на начина, по който вървят без товар. Проучванията показват, че именно това помага да се избегнат част от щетите върху кръста на децата. 

Малките, но полезни промени като тези могат да имат голям ефект върху тяхната стойка в бъдеще. Кои от тях ще приложите вкъщи?

Коментирай