Здраве и красота

11 начина за всекидневен детокс на тялото

За повече здраве

06.10.2023г. / 21 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за токсините и това колко важно е редовно да детоксикираме тялото си. Токсините могат да се натрупат в организма по ред причини – нездравословно хранене, прием на медикаменти, наднормено тегло, мръсен въздух, стрес, консумация на алкохол, тютюнопушене и т. н.

Натрупването им, което се случва с течение на времето може да доведе до редица здравословни неразположения и проблеми, сред които: главоболие, умора, често боледуване, вяла кожа, храносмилателни проблеми и други. Има много начини да намалим токсините в тялото си, а винаги е добре и да се допитаме до специалист. Детоксът на организма е процес, който се случва всеки ден. Вижте някои лесни стъпки в тази посока.

1. Пийте повече вода, за да детоксикирате тялото си. Без достатъчно вода бъбреците може да не са в състояние да премахнат ефективно токсините.

2. Намалете консумацията на преработени храни и захар, които иначе водят до появата на възпаление в тялото. Това може да попречи на естествените процеси на детоксикация на организма.

3. Ако здравословното състояние ви позволява, правете си всяка седмица 1 разтоварващ ден само на плодове, мед, чай и свежи зеленчуци.

5 хитри съвета за балансиране на кръвната захар

4. Спортувайте редовно. Упражненията могат да бъдат от съществено значение за подпомагане на естествените процеси на детоксикация на тялото.

5. Пийте зелен чай, за да детоксикирате тялото си. Зеленият чай е с високо съдържание на антиоксиданти, по-специално катехини и полифеноли. Доказано е, че поддържат функцията на черния дроб и насърчават елиминирането на токсините от тялото. Сенча и матча са сред едни от най-полезните видове зелен чай.

6. Опитайте сухо четкане на кожата на тялото за детоксикация. Сухото четкане е техника, която включва използването на четка с естествен косъм за масажиране на кожата. Това може да помогне за насърчаване на лимфния дренаж и детоксикация. Повече за него може да прочетете тук.

7. Осигурете си достатъчно часове пълноценен сън. Сънят е от съществено значение за тялото да се регенерира и да елиминира натрупаните токсини.

Плодове и зеленчуци, които детоксикират тялото от никотина

8. Бъдете внимателни с почистващите продукти за дома. Много конвенционални почистващи продукти съдържат химикали, които могат да навредят на здравето ни. Някои от тези химикали включват фталати, перхлоретилен, триклозан и синтетични аромати. Според изследвания могат да доведат до различни здравословни проблеми, включително респираторни проблеми, дразнене на кожата и хормонални смущения. Ето защо, ако имате възможност използвайте такива, които са натурални. Такива се предлагат в редица биомагазини и не само.

9. По-чист въздух в дома/офиса. Въздухът у дома също се нуждае от прочистване, дори и да проветрявате често помещенията. Това лесно може да стане с уреди наречени въздухопречистватели, както и с някои етерични масла. Кои са тези масла вижте тук.

Свързани статии

10. Раздвижете лимфата си. Лимфната система често се пренебрегва, когато става въпрос за детоксикиране на организма. Задръстената лимфна система може да доведе до сериозни и хронични заболявания. Спортните активности, апаратните процедури за тяло, масажите, сухото четкане, подпомагат лимфния дренаж.

11. Поглезете се със сауна. Дали ще изберете стандартна сауна или инфрачервена, няма значение. Според западни изследвания, сауната помага да елиминираме токсините от организма, да подобрим кръвообращението. Разбира се, преди да ползвате сауна се допитайте до лекар, дали състоянието ви позволява.

Коментирай