Семейство

Съпругът ми ми изневери и ми посегна. Сега накъде?

Въпрос на читател за рубриката на психолог Петя Георгиева

20.09.2023г. / 08 04ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Съпругът ми за двадесет дни ми изневери емоционално (с целувки), обвини ме, че аз имам любовник (като два дни не спря да обижда), на третия ден се държеше нормално (казваше, че ме обича, правихме секс). След 5 дни ме наби и си отиде. Прати ми SMS – всичко приключи, продължи живота си.

Вече цял месец нито се обажда, нищо. А живее при майка си. Ще се разведем ли, какво да мисля?

Отговор:

Здравейте,

Благодарим, че се обръщате към нас!

От написаното, макар и кратко, има два много ключови момента, на които бих искала да наблегна: 1. Изневяра и 2. Физическо насилие. Това са фактори, които не можем да пренебрегнем, а и препоръчвам вие също да не пренебрегвате.

Длъжна съм да предупредя, че брак или отношения, в които присъстват и двете заедно, може да бъде и е потенциално опасен за вашето физическо, емоционално, психическо състояние и дори живот. В тази връзка това, че той се е оттеглил, донякъде ви държи в безопасност, макар и временна.

Но тук по-важните въпроси за размисъл към вас са:

- Какво бъдеще има този брак?
- Вие по какъв начин ще бъдете спокойна в тези отношения занапред?
- Най-важното – този мъж осъзнава ли отговорността за действията си и показва ли (и ако да, как) готовност за някаква промяна?
- Той избира ли вас и семейството ви?

Ако отговорът на повечето въпроси е негативен, вие помислете защо искате да продължите заедно напред.

Пазете се и потърсете незабавна помощ при нужда, също така споделете на най-близките си хора какво се е случило, важно е да знаят!

Пожелавам ви успех и оставам на разположение,
Петя Г.

* * *

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай
Здраве и красота