Семейство

Полезни ли са готовите бебешки храни

16.10.2023г. / 09 00ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В периода на захранване на бебето много родители бързо осъзнават, че приготвянето на допълнителни няколко на брой ежедневни ястия само за бебето отнема доста време и усилия. Някои майки решават проблема си, като използват готови бурканчета с бебешка храна, която има винаги еднакъв вкус, лесна е за използване и съхранение и пести време. Но дали това е полезен вариант за детето или е егоистична прищявка на родителя? Ето какво твърдят специалистите.

Хранителност

Сигурно знаете, че за да се приготвят и съхранят, бебешките храни преминават през високотемпературна обработка. Тя унищожава част от хранителните вещества в тях. Но на практика същото се получава и когато готвите на бебето у дома, така че няма много място за притеснения.

Малко хора са наясно с това, че много от консервираните храни всъщност са по-питателни, тъй като в тях участват изключително пресни плодове и зеленчуци, които често са събрани само преди няколко часа от полето. По този начин се запазва свежестта на продуктите – нещо, което не можем да получим от доматите от магазина например.

Още по-малко хора знаят, че в някои случаи консервирането на бебешки храни може дори да увеличи хранителната стойност на използваните продукти. Така например антиоксидантът ликопен, който се намира в доматите, увеличава количеството си по време на консервирането им. 

Съставки

Много от съвременните бебешки храни се произвеждат от натурални, органични продукти с доказан произход и проверени качества, до които не всеки родител има достъп. Освен това в тях не се съдържат съставки като оцветители, изкуствени аромати, пълнители, добавена захар или сол. Консервирането не се извършва със синтетични консерванти, а с естествени вещества като лимонена киселина, аскорбинова киселина (витамин С), лимонов сок, чрез стерилизация или друг безопасен метод. Можете да проверите това, като прочетете надписите по етикетите.

Бебешките храни се произвеждат по рецепти, създадени от специалисти по детско хранене. Това са важни познания, които позволяват бебето да получава храна, приготвена само от подходящи за възрастта му продукти. Освен това, в нея не се съдържат опасни за него вещества. Количествата на използваните съставки също са добре балансирани и съобразени с необходимия дневен прием на хранителни вещества според възрастта на детето. Именно поради тази причина на всяко бурканче ще видите изписана подходящата за тази рецепта възраст.

Опаковки

Бебешките храни се опаковат в стъклени буркани, които са далеч по-здравословни от пластмасовите кутии. От тях не се излъчват вредни химикали и позволяват много по-дълготрайно и безопасно съхранение. Освен това, стъклените буркани и металните капачки са подходящи за рециклиране.

Удобство

Вече споменахме, че бурканчетата бебешки храни са удобни за родителите – напълно готови за сервиране, винаги с еднакъв вкус, лесни за пренасяне, с дълъг срок на съхранение, а и с лесен избор на меню, тъй като подходящата възраст е предварително указана. Но те също така са удобни и за детето. 

Консервираната бебешка храна не само е сготвена, но има и перфектна текстура за бебета, които се учат да ядат. Пюретата не са прекалено лепкави, нито твърде течни и позволяват на децата, дори когато нямат зъби, да поглъщат лесно, да не се задавят и да не дразнят стомахчетата си с големи парчета твърда храна.