Семейство

10 причини за развод след дългогодишен брак

Различни сексуални предпочитания

02.11.2023г. / 11 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би всеки познава по една двойка, която е пример за това какво е щастлив дългогодишен брак. Познаваме и такива двойки, които след дълги години решават да приключат с развод. Причините могат да бъдат много – зависимости на единия партньор, наличие на физически и емоционален тормоз, липса на достатъчно финанси в семейството, разминаване в желанието за деца. 

Но какво друго може да накара една двойка с брак над 10 или 15 години да приключи съюза си с развод?

1. Партньорите не се обичат. Някои двойки имат добър съвместен живот, като това да гледат децата и да споделят задълженията си, но поради тежестта на отговорностите и предизвикателствата на живота, те може да са загубили привързаност един към друг.

2. Изневяра. Изневярата също е една от основните причини за развод в дългогодишен брак. 

3. Желание за независимост. Партньорите, които са били зависими от съпруга/съпругата си твърде дълго, често търсят независимост с напредване на възрастта. Това може да се случи след отпуск по майчинство например. При мъжете може да се прояви и с постигането на успехи, финансова стабилност. Колкото по-финансово стабилен е човек, толкова по-склонен става към независимост. 

Свързани статии

4. Неразрешени минали проблеми. Те биха могли да напомнят за себе си след години и това да доведе до край на брака.

5. Желание за нещо по-добро от живота. Двойките, които преминават през криза на средната възраст, често напускат брака си в търсене на нова самоличност. Освен това, хората се променят през годините и или си стават по-интересни и се преоткриват или разбират, че са просто двама души, живеещи под един покрив.

6. Липса на комуникация. Това е една от водещите причини за развод, дори при дългогодишните бракове. Комуникацията може да е липсвала още в началото на любовната връзка или да е имало споделяне, разговори, но с времето необходимата комуникация да е замряла и изчезнала. Тази липса често поражда недоверие, съмнения.

7. Липса на равенство и идентичност. Прекарването на време заедно е чудесно, но трябва всеки партньор да има своето време за хобита, срещи с приятели, забавления, интереси. Ако единият загуби своята идентичност, обмисля да напусне брака, тъй като се чувства като задушен в него или пък другият напуска брака, тъй като партньорът му вече не представлява интерес за него. 

Свързани статии

8. Партньорите никога не са били истински влюбени. Някои двойки са в брак от дълги години, но може никога да не са били влюбени един в друг. Те могат да се преструват на щастлива двойка в името на социалния си имидж или заради децата си. Възможно е да са се оженили, защото са били изненадани от новина за очаквано бебе, под натиск от страна на роднини, финансова изгода. 

9. Провал в работата. Професионалният провал може да навреди на брака. Той може да доведе до финансова криза и да накара неуспешния партньор да се почувства недостоен. Като цяло, стресът от подобни провали може да доведе до развод.

10. Различни сексуални предпочитания. Сексуалната интимност е важна част от всеки брак. Много двойки избягват да обсъждат своите желания или пък не полагат усилия, за да разнообразят интимния свят с половинката си. 
 

Коментирай