Семейство

Зам.-министър Митева: Неизбежна е дигитализацията в образованието, важни са резултатите на учениците

Всеки трети българин между 16 и 75 години има базови дигитални умения, каза тя

08.12.2023г. / 15 00ч.
Аз жената
Снимка: Bulgaria Air.

Снимка: Bulgaria Air.

Неизбежно е да включим дигитализацията в учебния процес. Ние работим по стратегическа визия това да стане по най-ефективния начин, така че да можем да измерим добавената стойност на дигитализацията като инструментариум в постигане на образователни резултати. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева в предаването "Директно".

Тя подчерта, че МОН смята за изключително важно, че дигитализацията е просто инструмент, който върви към крайна цел.

"Важно е да вдигнем образователните резултати е на българските ученици както по отношение на дигиталните умения, така и изобщо. Например - даваме си сметка, че едва всеки трети българин на възраст между 16 и 75 години има базови дигитални умения. В следващите години ние можем да интервенираме най-вече с тези, които са млади, за да вдигнем процента", уточни заместник-министър Митева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът отбеляза, че новите деца се раждат с технологиите и те са част от живота им. 

"Това не означава, че всички налични устройства и техники се използват за учене. Нашата задача е да вдигнем добавената стойност на технологиите, които се използват в образованието. Това става през учителите. Ако на учениците им е интересно, те научават", обясни тя. 

Зам.-министър Митева напомни, че през последните няколко месеца се обучават над 18 000 учители на дигитални инструменти, които включат и националната платформа "Дигитална раница".

"За последните 5 години през проекта, който е финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" са обучени хиляди учители. "Дигиталната раница" прави няколко неща едновременно. Тя е задължителен минимум, платформа, до която всеки да има достъп. Не искаме да правим всичко дигитално. Не искаме и физическите раници да тежат по 12 кг", коментира още гостът.

По думите ѝ за първи път министерството има защитена идентичност на всеки потребители: "Създадохме процесите и облачната инфраструктура, така че всеки потребител да има ясна идентичност. "Дигиталната раница" е лицето на много други процеси и платформи. Започваме работа с ключова група експерти за изграждането на насоки за изкуствен интелект в образователната система. Той не трябва да измества учителя".

Според нея дигиталната медийна грамотност също е важно тема.

"В ЕС малка част от младите хора могат да разграничат факт от мнение. Тревожно е. В "Дигиталната раница" ще създадем секция с ресурси за дигитална медийна грамотност", обяви зам.-мин. Митева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментирай
Здраве и красота