Семейство

6 причини да използвате аудио бебефон

Повечето аудио бебефони работят с радиосигнал, което ги прави независими от връзката ви с интернет

22.02.2024г. / 14 37ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато търсите бебефони, ще видите, че на пазара се предлагат два основни модела: такива, които предават само звуков сигнал, както и видео устройства с камера, чрез която можете не само да чувате, но и да виждате бебето. Този път обаче ще разгледаме подробно аудио устройствата и ще обсъдим 6 важни причини, поради които те могат да ви бъдат полезни.

Как работи аудио бебефонът

Всеки аудио бебефон се състои от две устройства. Първото е предавател, който се инсталира в стаята на детето, включва се в електрическата мрежа и съдържа микрофон, който реагира на звуците в помещението. Второто устройство е приемникът, който е мобилен – зарежда се с батерии и ви позволява да го носите навсякъде със себе си.

В повечето случаи предавателят не остава включен през цялото време, а реагира само когато в стаята се появи шум. Той веднага започва да предава сигнал към приемника, където се задейства светлинна индикация и се възпроизвеждат звуците, уловени от предавателя. Това ви позволява да чувате какво се случва в стаята на бебето, дори когато не сте в нея.

Радиосигнал

Повечето аудио бебефони работят с радиосигнал, което ги прави независими от връзката ви с интернет. Това означава, че можете да използвате устройството дори когато сте на почивка на по-отдалечени места с недобър обхват или пълна липса на интернет.

Голям обхват

Обхватът на аудио бебефоните обикновено е около 300 метра. Това е повече от достатъчно за ежедневна употреба – можете да бъдете не само в съседната стая, но дори на друг етаж или на двора, докато бебето спи в спалнята си, и все пак да чувате всеки звук от нея. Освен това, 300 метра са достатъчно близко разстояние, за да можете да стигнете бързо до креватчето, ако бебето има нужда от вас.

Светлинен сигнал

Освен че предават гласа от стаята на детето, аудио бебефоните често съчетават звуковия сигнал със светлинен. Дори да сте намалили звука на приемника, светлините ще ви подскажат да погледнете устройството и да чуете какво се случва в детската стая.

Цена

Едно от най-големите предимства на аудио бебефоните е тяхната бюджетна цена. Това ги прави добър избор за родители, които не използват устройството ежедневно. Те могат да получат удобството на бебефона по време на ваканция например, без да се налага да инвестират твърде много средства в него.

Лесно управление

Аудио устройствата имат най-просто устройство и управление в сравнение с всички останали видове. Това ги прави изключително лесни и удобни за работа – обикновено има само няколко бутона за включване и изключване, намаляване и усилване на звука. Няма почти никакви настройки. Може единствено да се наложи да промените честотата на приемане и предаване, ако получавате смущения в сигнала, но в указанията за употреба ще откриете подробни инструкции, а процесът отнема броени минути.

Дълъг живот на батерията

Тъй като не се налага да приема видео сигнал на живо, приемникът на тези бебефони не хаби твърде много електроенергия. Това позволява на батериите да издържат дълго време, а освен това няма да се налага често да купувате нови и да ги подменяте. Това прави устройството не само по-надеждно, но и още по-бюджетно.