Семейство

7 неща, за които да помислите, когато купувате бебешка количка

Важни характеристики, които ще ви помогнат да изберете безопасен и удобен модел

23.03.2024г. / 08 47ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако е време да търсите количка за бебето, прочетете този бърз справочник със 7 важни характеристики, които ще ви помогнат да изберете комфортен, безопасен и удобен модел.

1. Безопасност

Търсете здрава рамка, надеждни спирачки и стабилни механизми за застопоряване на движещите се и сгъваемите части. Що се отнася до коланите, те трябва да бъдат петточкови, да имат широка основа и да се закопчават здраво, без възможност дете да ги откопчае.

2. Размер и тегло

Помислете за размера и тежестта на количката от гледна точка на вашия начин на живот. Дали ще пътувате често, дали ще използвате градски транспорт, колко място за съхранение имате, дали ще трябва да я носите по стълби – помислете, преди да изберете по-голяма или по-малка, по-лека или по-тежка бебешка количка. Все пак, винаги предпочитайте възможно най-голямата, тежка и здрава количка, която е по-удобна за бебето и по-стабилна при возене.

3. Възможности за наклон на облегалката

От напълно легнало до напълно седнало положение – бебето ви ще има нужда от всяко едно от тях в следващите година-две. Потърсете облегалка с регулиране на наклона, подплатени седалки с достатъчно място за главата за комфорт на детето. За ваше удобство потърсете възможност да обръщате седалката или дръжката, за да може детето да пътува и с лице към вас, и с лице напред.

4. Вид на колелата и окачване

Ако гумите на бебешката количка се пълнят с въздух, тя ще вози меко, но ще трябва да ги пазите от спукване и да ги помпите периодично. Твърдите гуми също са добър вариант, който изисква по-малко поддръжка. Специалните системи за окачване също могат да донесат повече комфорт при возене.

5. Места за багаж

По време на всяка разходка бебето ще има нужда от значително количество вещи – дрехи, пелени, шишета, храна, играчки. Освен това, разходките често ще съчетавате с пазаруване. А ще са ви нужни и вашите лични вещи. Така че колкото повече място за багаж има по количката, толкова по-удобна ще бъде за вас и толкова повече време ще можете да прекарвате навън.

6. Маневреност

Уверете се, че избраната от вас бебешка количка се управлява лесно – бута се без усилия, завива лесно и изобщо е достатъчно маневрена, за да се справи с предизвикателствата на българските тротоари и улици. Ако колелата се въртят, ще получите по-добра маневреност.

7. Сгъване

Огледайте дали можете да сгънете и разгънете количката с една ръка и дали може да се побере в багажника на автомобила ви при нужда.