Семейство

Над 7000 медицински проучвания доказват ефекта на терапията с хомеопатия

11.04.2024г. / 10 00ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Над 7 000 медицински проучвания, публикувани в най-голямата международна база данни в областта на медицинските науки PubMed, доказват позитивния ефект на хомеопатичното лечение. Това сподели д-р Мариян Иванов по повод Световния ден на хомеопатията, който се отбелязва на 10-и април. Хомеопатията е метод на лечение, основан на принципа на подобието. Той е формулиран от д-р Самуел Ханеман преди повече от 200 години. Д-р Ханеман е първият в историята на медицината, приложил експерименталния метод за проследяване ефекта от лечението. Той установява, че вещество, което в измерими дози може да предизвика определени болестни симптоми в здрав човек, в значително разредени дози може да лекува подобни симптоми в болен човек.

д-р Мариян Иванов.

Като част от международната, научна и медицинска информационна кампания „За хомеопатията“, д-р Иванов представи и ново мащабно проучване за ефекта на хомеопатията. То обхваща периода от януари 1990-а до април 2023 г. Оценките на ефекта за всички проучвания в проведените рандомизирани метаанализи показват значителен положителен ефект от хомеопатичната терапия в сравнение с плацебо.*

Хомеопатията се превръща във все по-използван метод в интегративната медицина. Затова и тя се преподава в много европейски медицински университети и е в програмите за изследване на много научни лаборатории. В моята дългогодишна лекарска практика аз прилагам хомеопатичния метод както в съчетание с традиционната медицина, така и като щадяща и безвредна терапия при редица хронични заболявания, сред които са и различните видове алергии“, сподели д-р Иванов.

Най-честото алергично заболяване при човека е сенната хрема. Честотата му надхвърля 30% при децата и 40% при възрастното население. Най-честите симптоми са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане. При пациентите с алергичен ринит има висок риск от развитие на бронхиална астма (45-69%). Сенната хрема е значимо социално заболяване, което влошава успеваемостта на децата в училище с 30-40%, заради приема на антихистамини.

През пролетния сезон сенната хрема е една от най-честите причини за търсене на лекарска помощ от моите пациенти. При вземането на превантивни мерки и правилно назначена терапия, хомеопатията дава изключително добър резултат за намаляването на симптомите и подобряването на качеството на живот на пациентите.“, допълва д-р Иванов.

В потвърждение на неговите практически наблюдения са и публикациите в две от най-престижните медицински издания – British Medical Journal и Lancet**, ***. Те касаят рандомизирани, двойни, слепи, плацебо-контролирани проучвания. Резултатите и от двете показват, че при пациенти, лекувани с хомеопатия, значително се намаляват симптомите, което пък води до намаляване наполовина на необходимостта от прием на антихистамини.

Профилактиката на сенната хрема трябва да започва поне месец преди цъфтежа на растенията, които я причиняват. Много добър резултат дава приемът на три хомеопатични лекарства – Poumon histamine 15 CH, Pollens 15 CH и Apis mellifica 15 CH. Добрата новина е, че в аптечната мрежа вече има медикамент, който съдържа и трите хомеопатични съставки – Риналержи контрол“, сподели своите ценни съвети д-р Иванов.

Източници:

*     https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-023-02313-2

**     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2876326/

***     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27460/