Семейство

Д-р Зоя Попова: Неподозирано голям е броят на жените, които се измъчват от инконтиненция

Започва кампания за безплатни прегледи в цялата страна за стрес инконтиненция

23.04.2024г. / 10 00ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Д-р Зоя Попова е родена в Благоевград. Завършва Медицински Университет–София през 2004 г. с отличен успех. Професионалният ѝ път започва през 2004 г. от отделението по неонатология на МБАЛ Благоевград, а през 2007 г. д-р Зоя Попова започва работа в отделението по акушерство и гинекология. От 2008 до 2012 г. специализира акушерство и гинекология в МБАЛ–Благоевград и Първа АГ болница „Св. София“ в София. От 2014 г. до момента е част от екипа на Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилна Болница за активно лечение „ПУЛС“ – Благоевград. Също така е член на БЛС, Българско дружество по Акушерство и гинекология, Fetal medicine foundation, European Society of Aestethic Gynecology.

С д-р Попова разговаряме за състоянието стрес инконтиненция (неволно изтичане на урина) и как се отразява на начина ни на живот.

Д-р Попова, предстои кампания за безплатни прегледи, свързани със състоянието стрес инконтиненция. Къде ще се проведат тези прегледи и какъв е обхватът на кампанията?

Кампанията ще се проведе в продължение на месец от 22 април до 22 май в големите медицински центрове в цялата страна, като 10 май е денят, в който ще се извършват безплатни консултации при оплаквания от инконтиненция.

Какво представлява прегледът и забелязвате ли интерес към кампанията през последните години?

Прегледът започва с разговор, в който жената споделя откога, при какви условия, в какво количество настъпва неволното изпускане на урина. Следва консултация и подробно снета анамнеза на пациента, включваща информация за брой и начин на раждания, тежки физически натоварвания, под формата на ежедневно упражняван труд или професионално практикуван спорт, претърпени оперативни интервенции. След което се извършва вагинален преглед, целящ да установи наличие на характерни промени във вагиналната анатомия, водещи до стрес инконтиненция. Съветва се пациентката да изследва стерилна урина.

Какво показва вашият опит – има ли увеличаване на случаите, свързани със стрес инконтиненция?

Стрес инконтиненцията е състояние с постоянна честота, характеризира се с постепенно увеличаване на случаите в периода след завършване на репродукцията и преди, около и по време на менопаузата. Това е проблем, който винаги е съществувал, но жените не са споделяли поради неудобство от типа на симптомите. Всяка втора или трета жена, която попитам насочено има ли изпускане, отговаря положително.

Д-р Попова, какво е новото при терапията на този тип състояние?

Най-новите методи за третиране на СУИ са лазерните апарати на Фотона, които са едновременно иновативно, но и доказало се вече с отлични резултати и добра поносимост от страна на пациентите лечение. Това е метод на лечение, който е нежен и щадящ към пациента и същевременно силен и ефективен по отношение на инконтиненцията. Процедурите се провеждат в амбулаторни условия, без хоспитализация, без предварителна подготовка, без сериозни ограничения в нормалния ритъм и живот на пациента. В продължение на трийсетина минути се излъчват фракционирано, т. е. на импулси, лазерни лъчи с определени параметри, които затоплят тъканите във вагината и по хода на уретрата, както и вътре в самата уретра. Лъчите значимо подобряват кръвоснабдяването в тази област и стимулират синтеза на нови колагенови структури, т. е. подмладяват тъканите, стимулират ги за нов живот и ефективност.
Една процедура спокойно може да се извърши в обедната почивка, като по време на лазерната стимулация жената релаксира и води приятен разговор с лекаря. Няма никакъв дискомфорт след лазера и тя отново е работоспособна и може да се върне на работа.

Много жени страдат от стрес инконтиненция, но се притесняват да потърсят лекарска помощ. Какво бихте им казали, за да ги мотивирате да не се страхуват от преглед и терапия?

Наистина неподозирано голям е броят на жените, които мълчаливо се измъчват от този проблем. СУИ е състояние, което е с голяма социална значимост, тъй като ограничава физическата активност на иначе здрави жени. Освен физически проблеми като възпаления, подсичания, създава и психическо натоварване – притеснението от възможно наличие на миризма и постоянното мислене кога ще има достъп до тоалетна, ежедневното използване на санитарни материали – превръзки. Да зададем въпроса: „Струва ли си?“ Не, определено не си струва да се живее по този начин, в притеснение, физически дискомфорт и ограничения. Особено при наличието на ефективно, неоперативно, безболезнено и безопасно лечение чрез лазерна стимулация на тъканите и възвръщане на тяхната жизненост и ефективност във основните им функции.

Ако не се вземат навременни мерки при инконтиненция, какви могат да бъдат последствията?

При ненавременно лечение инконтиненцията се задълбочава, предизвиква локални инфекции. Ограничава силно физическата активност, което води до повишаване на теглото над нормалното, което пък е причина за диабет, проблеми със ставите, остеопороза, хипертония и съдови инциденти. Така се стига до момента, в който само оперативна намеса би могла да бъде ефективна, но не всеки пациент е подходящ и може да понесе операция, както и да спазва ограниченията за последващите 6 месеца, за да задържи ефекта от хирургичното лечение.

Как може да се избегне появата на това състояние, което вреди значително на начина на живот?

СУИ е състояние, в резултат от естествените процеси настъпващи с напредване на възрастта, както и вследствие на индивидуални генетични особености на индивида, като вродена слабост на съединителната тъкан например. Невинаги е възможно да бъде избегнато. Но ако поддържаме оптимално тегло, водим активен физически начин на живот, ежедневно спортуваме, посещаваме редовно на всеки 6 месеца своите лични лекар и гинеколог, не допускаме нелекувани инфекции, които да хронифицират, използваме хормонозаместителна терапия и говорим за проблемите си… имаме шанс да бъдат установени в най-ранен стадий, когато лазерната терапия е 100% ефективна.

Какво е вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Мили дами, бъдете здрави, поставете грижата за себе си на първо място! Ако обичате себе си, любимите ви хора ще имат възможност да се радват на вашата най-добра версия. И моля, заповядайте на 10 май в акушеро-гинекологичните кабинети в цялата страна.

Коментирай