Семейство

Да намерим себе си чрез традициите

27.10.2008г. / 09 31ч.
Аз жената
Да намерим себе си чрез традициите

Напоследък все повече и повече имаме необходимост да направим нещо, което да може да ни даде малко повече спокойствие в това забързано ежедневие. Почивките като че ли ни омръзват на даден етап, а и не можем да си ги позволим – или са много скъпи, или са много кратки. Книгите изискват доста време, а филмите? – усещаме, че гледаме едно и също...
Какво ли да подхванем от тук нататък? Фитнес, аеробика, каланетика? Да, хубаво е, натоварванията са добри, но като че ли нещо не достига или нещо липсва, или пък ни става скучно...
Може би ни трябва нещо, което е достатъчно разнообразно, динамично и интересно, а същевременно да ни носи удоволствие и баланс. И така достигаме до едно интересно и нетрадиционно решение – традиционни бойни изкуства.
В началото тази мисъл убягва, защото тя е съпроводена с много въпроси от типа: като отида ще ме набият, аз не съм за там, много съм дебел(а), ще ми се подиграват – а и не искам да се бия! Но... като че ли това е необходимата промяна. Защото за всички тези опасения трябва да се говори и трябва да се опита.
“Опитай, виж дали ще ти хареса и заповядай!” – казват в Спортен Клуб Хикари в София. Атмосферата не може да се опише с думи. Доста хора тренират там. Вървейки по коридора, виждаш тези млади и не толкова млади хора, всеки с различни проблеми и поведение, да се отправят към залата. А там... като че ли всички стават различни.

\n

“Направи това кълбо, което не си могъл да правиш до сега, и това ще е победата за теб, защото най-голямата победа е победата над самия тебе”, се чува тихия съвет на инструкторите...
Да! И наистина са прави – кълбото или каквото и да е упражнение ти дава увереността да продължиш да правиш всичко с тази мисъл – ще докажа на себе си, че и това го мога – не на друг, а на самия себе си! Опитвам се и усещам, че плувам в пот, а отвсякъде покрай мен се носи спокойствие и увереност, че има кой да ми помогне! Инструкторите – чрез техните поощрения и напътствия се докосваме до фините нива на традиционните бойни изкуства и душата на самурая – самурайският меч. Лека-полека започваме да усещаме и контролираме енергиите, протичащи през нас и наоколо. Това е мъничка крачка към самоусъвършенстване.
“Още създателят на Айкидо Морихей Уешиба е казал – правилна позиция – правилна техника! Най-важното е позицията!” – оглеждам се и виждам колко грешно съм застанал – наместват ми краката като на малко дете – движат ми ръцете по начина, по който мама ги е движила на времето, и техниката става! Доволен съм от това, което направих точно днес и точно сега! А то е много малко – но важно – да осъзная смисъла да съм тук – да получа знанието за движението и живота... да получа Светлината. А и някак си “случайно” Хикари на японски значи Светлина!
Прибирам се доволен, отърсен от проблемите и помнещ принципите които научих днес в малката зала, но обяснявайки всичко, което се случва около мен. Върша работата си дори и да не ми хареса, защото доказвам само на себе си, че мога, гледам да съм на правилното място, за да получа правилните инструкции... Колко е малък светът... и как изведнъж всичко се нарежда.
За мен това е пътят, който аз търсех дълго време. Това е мястото, което съчетава не само моето духовно, а и физическо развитие. Място, изпълнено със Светлина!
В клуб Хикари тренират много малки деца (от 7 годишни), тийнейджъри, жени, мъже. Между тях цари доверие и мир. Хикари ги възпитава, подкрепя, помага им в трудни житейски ситуации, кара ги да се усмихват.
Ако искате да повярвате в себе си (и в другите), ако търсите подкрепа и мечтаете за хармония, заповядайте в Хикари.
Камен Радев, инструктор в клуб Хикари

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Дааа, само виж заглавието, хъм, и кажи какви са тия традиции бой в манастир. Ама ние нали сме българи, в манастирите сме крили пушки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Хммм, прости сме си, ние, българите. А тия, бойните изкуства, особено тия, без оръжие, някои знаем как са произлезли, нали, кой е имал право да носи оръжие и кой не.До природата можем да си се докоснем и без бой, например като си копаме градината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Хммм ( преди 11 години )
Интересно... Според мен малко се изхвърляте в коментарите си, но бих казал няколко неща- бойните изкуства не случайно са отделни от спорта! Същността на бойните изкуства са почит към природата, хармония с околната среда и не толкова нападение, колкото докосване с невероятната природа, която е един съвършен устроен био-организъм! Естествено говоря за традиционното изучаване.Статията според мен е написана малко повърхностно. Колкото до Мрън... имаш право на собствено мнение и ме дразни нещо в една определена черта на българина- нападението. А като гледам много от тук не сте разбрали същността на всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Хммм ( преди 11 години )
Можем да се докоснем по всякакъв начин стига да има желание. :) Както знаете, най-изпъкващият пример за бойното изкуство като начин на живот са монасите от Шао-лин. И честно казано, според мен, този който се опитва просто да избяга от дотъпялото му ежедневие с бойни изкуства, не схваща същността им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
Апостол май ще излезе прав ! Прав е , че живеем в една страна , която можем да наречем АБСУРДИСТАН !Това е нашата страна ! А що се отнася до бойните изкуства , въпреки че съм жена, зная ,че тяхното овладяване води до телесно и духовно усъвършенстване на човека.Странно ,че инструкторите не знаят нищо по въпроса.Само практика - кълбо напред , кълбо назад !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Камен ( преди 11 години )
Здравейте!Преди 2 дена разбрах, че тук има статия за нашия клуб! В интерес на истината - аз не съм писал тази статия а между другото ми харесва как е написана! Винаги съм бил против да се рекламират подобни неща в пресата, защото е по - добре да се видят и усетят а не да се говори за тях! Относно дзен и кендо и т.н. не ме интересуват. Аз се занимавам с традиционни бойни изкуства а не с теорията им. Не знам дали това което се публикува тук е платено или не - аз лично един лев не съм дал. Ако това е така, се досещам кой го е направил - но пък това е за добро. Само едно мога да кажа - много истина има в тази статия. Но ...... е по - добре да се направи една техника 1 000 пъти от колкото да се говори за нея 1 000 000 пъти!Аз съм си в залата!Благодаря ви за коментарите, но по - важна е практиката!Камен РадевИнструктор СК ХИКАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
С интрес прочетох публикацията на г-н Радев. Това е платена публикация с рекламна цел, разбира се.Но , за съжаление , много зле написана. Статия , която не може да постигне целта си ! Мисля, че г-н Радев е трябвало да прочете малко повече за дзен- будизма и проникването на тази система в бойните изкуства - кюдо, кендо, айкидо ,карате и др.Би трябвало също да се консултира и с някого , който има добра езикова култура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Лилия, разбира се, че съм се заблудил, нали два пъти вече казах, че отивам да паса трева и даже изблях. Всичко е добре, няма проблеми, както вече писах, платена публикация, платени коментари, и пак отивам да паса, бееее... Дано се отнасят по по-специален начин в клуба с тези, които коментират и хвалят тук, както с тях, така и с децата им, това си е чиста далавера. Жалко, че няма един нормален коментар на човек, който не е ходил в тоя клуб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Боби, нали вече казах, че отивам да паса трева. Вие си развивайте тука бизнеса и рекламата, аз си седя и си чета разни неща и си коментирам. Вие сте активни, съвременни, никой не ви плаща за нищо, просто така се забавлявате, разбрах. Айкидото не е за мен, отивам да паса трева. Много се радвам за онези, които ще тренират, ще се обучават, ще възприемат източната философия и най-добрите й страни, аз от днес вече ще да блея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Боби ( преди 11 години )
Абе, ходих - макла им е залата, ама иначе обясняват хубаво! Ще видим колко ще издържа - определено се зарибих! Само дето няма съблекалня ....... Мрън - вземи *** и ти и след това МРЪНкай!Или пък кажи къде сда се видим за да ми дадеш кинти за коментара - нали казваш, че са платени - от де да си взема кинтите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар