Семейство

Моят готин родител

20.12.2008г. / 13 25ч.
Аз жената
Моят готин родител

Петък е. Нещо ми е тъжно. Исках да изляза, но гаджето ме ядоса. Приятелките не се обадиха, времето се развали. Нищо не е както трябва!

Навъртам се в чата, ядосана на всички. Не ми се спи, не ми се яде. Набъбва в мен заплашителна жлъч, а не искам. Искам само да се забавлявам.

Хората в живота ми са нехайни, понякога егоисти, разсеяни и лениви в отношенията си. Учителите ме нервират, продавачката в магазина се мръщи. На прага съм на порастването, а обстоятелствата са объркани, неприятелски. Досегашната логика на околния свят линее с изминаващите дни, изчезва. Настъпва хаосът на възрастта, в която всичко става истинско, показва се, каквото е и щеш, не щеш, живееш с него.

Пък тук е само петък и съм тъжна, защото се задъхвам от галопа подир промените, връхлетели внезапно. На почти 18. Голяма, страшна и тъмна се е надвесила тази цифра над мен – не искам, не искам да пораствам!

Влиза мама, внимателна и кротка. Не сега, мамо! Ядосана съм много! Приближава се мама, сяда, мило ми говори. Ох, не мога, защо ме закачаш, остави ме на мира! Мама става, колебае се, излиза, връща се. Поглеждам я накриво. И мама е тъжна. Малко се окопитвам, но не се отърсвам от яда си напълно. Защо си тъжна, какво ти става, на мене нищо ми няма, нищо!

Мама е просто мама. Сякаш това е лека задача! Бащата работи, умува, търгува, майстори -оглавява семейството. Майката сплотява. Майката свързва, обича, търпи, учи, помага. Мама е тъжна, когато сме тъжни.

Изтривам си размазания грим от бузите, преглъщам, затварям чата. Защо да се измъчвам сама с небивалици? Отскачам до хола, мама е там. Добре ли съм, пита ме, с дистанционно в ръка. Внезапно е грейнала. На лицето й надежда и майчина радост заменят смръщена загриженост. Прозирам, че го прави, за да ме утеши, да ме освежи. И успява.

Успява. Ама че странно. Не ми се сърди, не ми е обидена. Виновно ми е – толкова, че забравям яда си. Развеселявам се – толкова, че забравям вината си. И ми се струва, че е било толкова лесно, толкова леко да загърбя дребните неволи на деня. Просто било да не се чувствам сама – защото не съм. Моят готин родител е с мен, моята готина майка.

Тя ми разказва нещичко за нейните млади години, за собственото й чудовище на име “18”, че и за неговите помагачи, “20”, “25”, “30”... и нагоре вече спряла да им обръща внимание, казва. Оказвало се винаги, че никак не са страшни. Че сме си страшни само ние, когато не се познаваме добре, когато прекаляваме с усилията да се харесваме на други, когато излишно бързаме да пораснем или пък противостоим инатливо на естествения ход на времето.

Пийваме бира, смеем се на телевизора, говорим си, аз и моята готина майка. Петък е.

Била е и моята майка момиче, както ще бъда и аз някога мама. Освен всичко друго, това ни сближава. И за пред нея не търся оправдания, извинения, не опровергавам чувствата си от срам или подражателство. Мама си ме знае – откакто съм родена.

Спомням си как ни вика от игра за вечеря – прашни, потни, ожулени, луди хлапета. Помня как в първи клас подвързва учебници, изрязва хартиени корони и помага да завърша красиво завъртулката на цифра "2". По български език ми обяснява подлог и сказуемо, записва ме във школата по пеене, учи ме да забърквам кекс с какао. Чака ме след приемния изпит за гимназията. Изучаваме заедно първия ни компютър. Бродираме каренца, гледаме романтични филми и плачем.

Моята готина майка е моя приятелка, сега когато съм пораснала. Имам и ще имам още дълго нужда от нея, от мама, от нейната близост, от нейното мълчаливо разбиране, от нейната лека и заразителна, типично майчина веселост. Да ме научи на това-онова, да ме вдъхновява, да имам силата и хъса си от нея. Да ме мисли, да ме мисли винаги тя и да се притеснява за мен, за да мога да я поглеждам с мека усмивка, да я прегръщам с дъщерна обич и да й казвам, Мамо, не се тревожи. Виж ни колко сме готини.

* * *

Есето е от националния конкурс “Моят готин родител”/“Моето страхотно дете

Моето страхотно дете

* * *

Съвременните родители вменяват вина на децата си

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Танечка ( преди 11 години )
Миличка, дано повече момичета са като теб и седят до майките си с любов, а не осъждане и пренебрежение, дано повече се вслушват в техните съвети и се стермят да им угодят! Добре че са петъците вечер! Добре че понякога "гаджето" и т.нар. "приятелки" показват егоистичната си същност - те са с теб само когато имат нужда от теб и на твое място можеше да е всяка друга, за да блесне любовта на Майката, защото тя е до дъщеря си винаги, тя познава нейните чувства и винаги ще й подаде ръка, когато е в нужда и за нея ти си една, друга не може да заеме твоето място в сърцето й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Polia ( преди 11 години )
MILA MARIANA,kak da se izkaja neznam,za6toto edva li 6te moga da nameria to4nite dumi,no dosega ne biah 4ela po prekrasno ese!Blagodaria ti 4e me napravi sapri4astna na tvoeto 6tastie,za6toto taka naisina me nakara da se zamislia i za moiata maika!i tia e taka-vseotdaina i dobra!Iskam prosto da ti blagodaria i da ti kaja 4e ako tragne6 da pi6e6 kniga po temata bi imala golemi uspehi!kasmet!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар