Семейство

19 март – честит имен ден на Дария, Дарина, Дарин и Найден

Днес е ден на даровете

19.03.2023г. / 05 00ч.
Аз жената
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Според православния календар на 19 март празнуват Дария, Дарин, Дарина и Найден.

Всъщност днес е ден на св. мъченици Хрисант и Дария, които били жестоко измъчвани и пребити с камъни заради Христовата вяра. Но тъй като по нашите земи името Хрисант не е разпространено, остава само Дария и нейните производни: Дарин, Дарина.

Странно защо са решили, че и Найден има имен ден днес. Най-вероятно се свързва с факта, че навремето най-често Найден са били наричани подхвърлените пред вратата или случайно намерените деца.

Това е бил основният разпространен начин сред по-бедните хора да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване. Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват. Богатите или бездетни християни са считали това като дар от Бога и са приемали детето. Разбира се на никого не му е хрумвало да изхвърли детето или да го препрати на държавата. И затова то е оставало в дома, като дар от Бога.

Всяко дете е дар от Бога и затова всеки има повод да празнува. Днес, ако Дария, Дарин, Дарина и Найден са в добро настроение може да почерпят. А пък ако има около нас хора с такова име, нищо няма да ни стане да ги поздравим и да се опитаме да ги зарадваме и да направим деня им по-красив. Не са ли затова имените дни – хората да се зарадват, че са живи, че някой им е дал такива хубави имена и да се замислят за значението им. Днес е ден на даровете. Дарете някого с нещо.

Коментирай
Здраве и красота