Семейство

С деца на море

31.07.2009г. / 13 19ч.
Вергиния Генова
С деца на море

Всяка година си припомняме едни и същи неща, с единствената цел да направим почивката си с децата на море по-приятна.
Определено одисеята с деца на море е интересна. Зависи от емоционалната настройка на родителите и финансовото положение, за да се определи дали този тип почивка ще бъде изнервяща или сплотяваща семейството.

Когато ще водим и детето/децата на море е добре предварително да проучим мястото и да резервираме хотел, квартира или бунгало.
Ако финансите не ни притесняват – изборът е лесен – хотел с така популярното и любимо вече на българите – чуждоземско (all inclusive). Иначе казано – всичко да ни е уредено – да не мислим за храна, легло и забавления – всичко да е на една ръка разстояние. Именно в този тип хотели предлагат и включени в цената забавления за деца.

Ако ще изберем частна квартира или бунгало – добре е да изберем такива, в които има кухненски блок или поне хладилник. (Спокойно може да е за сметка на липсата на телевизор.)
Често се налага да приготвяме закуска по никое време, детето да поиска плод или мляко. Да не говорим, че с деца обикновено остава доста храна – ако сме си купили една диня и сме само ние с едното или двете деца, то най вероятно ще си я ядем половината отпуска.
Да не говорим, че ако ходим всеки ден на ресторант – а не сме привърженички на безсмисленото пилеене на храна, може да се върнем няколко килограма по тежки само от дояждане. Може би вече ви се е случвало да поръчате в капанчето супичка, салатка и любимите пилешки хапки, за да хапне малкото ви съкровище и накрая да се окаже, че вие трябва да изядете всичко, защото в супата плува нещо... пилешките хапки не са вкусни и прочие претенции. И тъкмо когато сте се прибрали в стаята ви казват “Мамо, гладен/а съм.” И ако нямате хладилник, за подобни случаи, ще трябва наново да тичате и да купувате или пък да си събирате храната от ресторанта, с идеята, че до един час ще бъде изядена.
Това определено изнервя и затова е препоръчително на по-големите деца да им се обясни какъв ще бъде хранителният режим и да се дисциплинират, дори на морето.

Плажът
Ако се очертава да сте сами на море (само вие и децата) не ви завиждам – т. е., откажете се от почивка, защото това е времето, когато ще сте много повече натоварени, отколкото ако си бяхте седели и замествали всичките колеги в офиса. На плажа ще трябва да съвместявате много несъвместими професии – да бъдете едновременно личен спасител, пазител на багажа, строител на пясъчни кули, събирач на миди, участник във всевъзможни игри и т. н. Спокойно можете да не си вземате четиво за плажа или да си правите илюзията, че ще успеете да си полежите или дори поспите на пясъка.
В този случай ви трябва волско търпение и философски поглед над нещата, да си кажете – струва си цялата тази жертва.
Предварително трябва да проучите дали плажът е подходящ за деца, дали има осигурени спасители, дали има подводни течения, рязка смяна на температурата на водата и т. н. и задължително преди да ги пуснете да се плицикат да влезете първи и да обходите периметъра. Една грешка и после цял живот – мъка. Не бива да допускаме такива грешки, особено, ако носим цялата отговорност. Понякога дори е по-добре да поемем цялата отговорност, защото така се мобилизираме, концентрираме се и после няма обвинения от типа “ти си виновен” и не виждаме няколко шашнати възрастни, които да тичат по плажа и да питат – “виждахте ли едно малко дете с шапка”, когато наоколо е пълно с такива, а ние не можем да открием нашето. Но пък ако, когато сме сами с децата ни се случи да загубим някое, тогава е още по-лошо.

Багажът за море
Ако сте с кола е лесно (можете да вземете каквото и колкото си поискате). Ако обаче не сте, първо си направете един тест – какво да взема на пустинен остров и вземете само тези неща за себе си. Остатъка допълнете с всевъзможните надуваеми играчки, кофички за пясък, гребла и формички за пясък – това ще ви осигури поне известно време спокойствие и ще ви спести излишните разходи (отново да купувате същите кофички като миналата година и същите плажни джунджурии). Разбира се, нека детето само избере играчките, които иска да вземе, за да няма после мрънканици.

Аптечка за море

  • лекарство за сваляне на температура (свещички и/или сироп)
  • термометър
  • таблетки/прахчета против разстройство
  • здравната книжка на детето
  • лейкопласт, марля, дезинфекциращ препарат
  • ножица, пинсета
  • спрей за изгаряния
  • таблетки, спрейове, мазила против комари
  • препарат против ухапвания от насекоми
  • антиалергични таблетки
  • таблетки против гърлобол
  • задължително слънцезащитни лосиони и кремове
Прочетете още:
Кога да пуснем децата сами на море
Коментирай
Свободно време