Семейство

Децата са настояще, не само бъдеще

20.11.2009г. / 15 57ч.
Ивет Лолова
Децата са настояще, не само бъдеще

”Трябва да инвестираме в децата - те да станат наша дългосрочна и най-дълготрайна политика” – каза представителят на община Ямбол  на срещата, провела се на 20 ноември 2009 г. за награждаване на български общини - приятел на детето.

На церемонията присъстваха г-жа Надя Шабани, председател на Националната агенция за закрила на детето, г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, представители на тринадесет общини, представители на Детски съвет към ДАЗД, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”.
 
Г-жа Надя Шабани започна с призив към представителите на местната власт да се вслушват в гласовете на децата. „Използвайте децата като свои консултанти, защото те са изключително креативни и имат задълбочен поглед върху детските проблеми.”

Инициативата „Община-приятел на детето” е разработена от Изследователския център на УНИЦЕФ “Иноченти” в резултат на решение на Втората конференция на ООН за населените места (Habitat II) за инициатива Child Friendly City от 1996 г. Целта й е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво, като се създадат условия за реална защита на техните права и повишаване на благосъстоянието им. От значение е не просто да бъдат отличени пилотните общини – приятели на детето, но и да се гарантира техният дългосрочен ангажимент за създаване на приятелска за детето среда, както и да се популяризира примерът им. 

Отличени бяха тринадесет общини: Пловдив, Варна,, Добрич , Димитровград, Чирпан, Свищов, Видин , Козлодуй,  Раднево, Вълчи дол и Столична община. Всички се похвалиха с традиции в сътрудничеството си с младите хора, както и с различни кампании и мероприятия, които провеждат за да могат децата да имат щастливо и добро детство. Те поеха и ангажимент, че гласовете, правата и нуждите на младите хора в България ще бъдат и занапред неделима част от тяхната програма и политика. Подчертаха също добрата практика на работещите към общините Ученически общински съвети.

Г-жа Радочай  завърши своето обръщение с няколко думи към децата: „Скъпи деца, убедена съм, че вече знаете, че този свят не е идеален, но ние възрастните не бихме могли да го променим без вашата подкрепа, защото вие сте новия свят и знаете как трябва да изглежда той. „

Церемонията съвпадна с двадесетата годишнина на Конвенцията на ООН за правата на детето. 
По този повод УНИЦЕФ България организира серия от събития насочени към пълноценното и активно участие на децата като пълноправни граждани на обществото.

За Конвенцията на ООН за правата на детето:
Преди 20 години световните лидери създадоха Конвенцията на ООН за правата на детето - глобален договор за признаване и закрила на правата на децата в целия свят. Конвенцията, която към момента е  подписана от всички държави в света. Нейните принципи са утвърдили значението си в националните и местните законодателни органи, мотивирайки правителствата навсякъде по света да издигнат правата и развитието на децата в най-висок приоритет на своята законодателна дейност. 
Правата се основават на достойнството и индивидуалните качества на всяко едно дете, независимо от неговата раса, цвят на кожата, пол, религия, езика, който говори, собственото му мнение, потекло, заможност, статут или способности. Това ги прави валидни за всички деца по света. С тези права се появяват и задълженията, както на правителствата, така и на всеки отделен човек, да не се нарушават правата на другите.
УНИЦЕФ се ръководи от Конвенцията за правата на детето в реализацията на своята мисия, чиито главни насоки са защитата правата на детето, задоволяването на основните потребности на децата и разширяването възможностите за достигане на пълния им потенциал. Според тази Конвенция УНИЦЕФ има мандат на световна организация за закрила правата на децата.

Снимка 1 - Зам.кметът на Пловдив получава плакета "Община-приятел на децата".
Снимка 2 - Плакетът

Откриват телефонна линия за деца в риск
Конвенция на ООН за правата на детето
"Целувка за Лека нощ"
73 % от родителите вярват, че детето им не е опитвало наркотици

Коментирай