Кои билки и подправки, освен босилек и чесън, помагат при високо кръвно?

Вкусни и ароматни

25.10.2025г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Кои билки и подправки, освен босилек и чесън, помагат при високо кръвно?. Снимка: istock

Кои билки и подправки, освен босилек и чесън, помагат при високо кръвно?. Снимка: istock

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, може да окаже сериозно влияние върху здравето ви, ако не се контролира ефективно, и е често срещан рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Замаяност, гадене, умора, главоболие са част от неразположенията, за които покачването на кръвното налягане подсказва. Нерядко може да нямаме неразположения. Ето защо го наричат „тихият убиец“. 

Консултацията с лекар не бива да се отлага. 

Здравословното хранене е важна част от това да поддържаме кръвното си в здравословни граници. 

Вижте някои билки и подправки, за които е известно, че помагат в контрола. Те не заместват лечението назначено от лекар. 

Босилек 

Босилекът е една от най-ефективните билки за понижаване на високото кръвно налягане. Той е богат на растителни съединения, сред които се откроява евгенолът – антиоксидант, който действа като естествен блокер на калциевите канали. Това свойство подпомага отпускането на кръвоносните съдове и понижаването на налягането. Освен това босилекът е широко използван в алтернативната медицина благодарение на множеството си ползи за здравето.

Магданоз 

Магданозът е често срещана подправка, която добавяме към всякакви ястия, смутита, фрешове. Той е богат на каротеноиди и витамин C, които спомагат за намаляване на високото кръвно налягане и лошия LDL холестерол, който е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Освен това, магданозът е много ефективен за намаляване на излишните течности в организма, което е много важно, когато трябва да се контролира кръвното. 

Свързани статии

Чесън 

Чесънът е богат на серни съединения, като алицин, които подпомагат отпускането на кръвоносните съдове и увеличават кръвния поток. Западни проучвания показват, че редовната консумация на чесън може да понижи систоличното налягане с около 8.3 mmHg и диастоличното с 5.5 mmHg пише vinmec.com. Чесън, също както магданоза се предлага под формата на хранителна добавка. 

Мащерка 

Ароматната мащерка съдържа розмаринова киселина, която има противовъзпалителни свойства и спомага за понижаване на кръвната захар и налягането, сочат изследвания. 

Тя действа като инхибитор на ангиотензин-конвертиращия ензим. За него е известно, че води до свиване на кръвоносните съдове. Освен това мащерката намалява нивата на LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите, смятат учени. 

Свързани статии

Канела 

Канелата, извлечена от вътрешната кора на дърветата от рода Cinnamomum, се използва от векове в традиционната медицина при сърдечносъдови проблеми. Консумацията на канела може да понижи систоличното налягане с 6.2 mmHg и диастоличното с 3.9 mmHg, особено при продължителен прием (около 12 седмици), сочат западни изследвания. 

Джинджифил 

Джинджифилът действа като естествен ACE-инхибитор и калциев блокер, което го прави особено полезен при високо кръвно налягане. Приемът на 2–4 грама джинджифил дневно може значително да намали риска от хипертония. Освен това той подобрява кръвообращението и лесно се комбинира с други храни. 

Кардамон

Кардамонът е сладко-пикантна подправка, богата на антиоксиданти. Неговите активни вещества действат като диуретик и естествен калциев блокер, което спомага за контрола на кръвното налягане и подобряване на общото състояние на сърдечносъдовата система.

Как да намалим риска от високо кръвно налягане?

  • Следвайте балансирано меню с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и по-малко наситени мазнини. 
  • Ограничете приема на сол и захар.
  • Намалете или избягвайте алкохола. 
  • Стремете се към минимум около 150 минути седмично умерена аеробна активност или 75 минути по-интензивна. 
  • Ако имате наднормено тегло, дори 5 % отслабване може да помогне да се намали кръвното налягане.
  • Не пушете. 
  • Контролирайте стреса и спете достатъчно/ 
  • Внимавайте с консумацията на колбаси, сирена, а най-добре ги изключете от менюто си. 
  • Добавете магнезий, като добавка, но само след консултация с лекар. 

Внимание! Статията има само информативен характер. При неразположения и преди прием на добавки се допитайте до лекар. 

Свързани статии