![3 кг чушки
3 кг домати
1 кг картофи
1/ 2-1 кг моркови
2 връзки магданоз
2 глави кромид лук
2 глави чесън
1 кубче бульон с аромат на гъби
1 ч. ч. нарязани на едро орехови ядки
2 щипки индийско орехче
сол
олио](/media/files/resized/article/654x358/e70/99b8035edd201e3b2aac372d78d39e70-f3edca1ff428131d33de47eac44a0e25.jpg)
Измиваме чушките, почистваме ги от дръжките и ги бланшираме за 3 минути във вряща вода. С решетеста лъжица ги вадим, топим в студена и минаваме през месомелачка. Попарваме доматите, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите, нарязани на едро с морковите, които са нарязани на ситно. Още топли ги прекарваме през преса. Наситняваме кромида и чесъна, пускаме в олио доматите за малко, а после и тях. На огъня в голяма тава на огнището сипваме и останалите продукти, бъркаме на тих огън често с дървена лъжица. Към края добавяме натрошения бульон, подправките и орехите. В тази лютеница можем да сложим и тиква, и кисели ябълки. Разсипваме в бурканчета и стерилизираме.
Снимка: istock
* * *
Пъстра чорбаджийска лютеница
Домашна лютеница с картофи
Лютеница по студен начин
Лютеница от сини сливи
Лютеница
Много вкусна и бърза лютеница с мед