Меню

Мини панетонета

8 декември 2013 | 12:06 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За около 10 бр панетонета:
2 яйца и 1 жълтък
1 ч.л. ванилия 
500 г брашно
2 и 1/2 чаени лъжички суха мая
100 г пудра захар
200 мл топло мляко
200 г много меко масло
140 г сушени стафиди, череши и ягоди
100 г захаросани портокалови корички
пудра захар с ванилия за поръсване

Продукти
Приготвяне

Сложете в купа яйцата и жълтъка, разбийте и добавете към тях ванилията. В отделна купа трябва да пресеете брашното и да добавите към него маята и захарта. Разбъркайте и добавете топлото мляко и вече разбитите яйца. Бъркайте бавно и по възможност с дървена лъжица. Трябва да се получи леко лепкаво тесто.

Отделно намажете една купа с малко масло и прехвърлете в нея тестото. Покрийте добре с кърпа и оставете да втаса около 1 час. След като тестото е втасало добавете към него маслото, сушените плодове и коричките. Размесете леко с ръка. Пригответе формички за печене, които може да са керамични или метални.

От хартия за печене изрежете хартиени парченца, които да са с диаметъра на всяка формичка за печене. От хартията се изрязва и по едно кръгче за дъното на всяка формичка. На височина пръстените от хартия е добре да бъдат малко по-високи от формичката, тъй като тестото ще втаса още веднъж, а и при печенето ще се надигне допълнително.

Сложете във всяка формичка по малко от тестото и отново ги покрийте с кърпа, докато тестото отново бухне. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-30 минути в зависимост от фурната ( може и по-малко). След като изстинат панетонетата се поръсват обилно с пудра захар, в която сте сложили и ванилия.

Опитайте още:

Снимка: Sxc.hu

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай