Меню

Празнична пуйка с ябълков сок

9 декември 2021 | 12:06 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 пуйка (около 5 до 7 кг) 
5 л вода 
3 л ябълков сок 
340 г морска сол 
200 г захар 
4 с.л. зехтин 
¼ ч.л. сушена мащерка 
¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо
5 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.

Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай