Задължителни ястия за Летен Атанасовден

Какво се слага на трапезата

03.07.2025г. / 09 00ч.
Мария Дуковска
Задължителни ястия за Летен Атанасовден. Снимка: istock

Задължителни ястия за Летен Атанасовден. Снимка: istock

На 5 юли (събота) ще празнуваме Летен Св. Атанас или Летен Атанасовден. На този ден почитаме светеца Атанасий Атонски, а българите наричат празника „Сред лято“ или „Жетвар“. Едно поверие гласи, че на този ден светецът облича зимен кожух и тръгва по пътя към Бога, за да отнесе студовете. 

Като за всеки голям празник обичаят повелява да се приготвят вкусни домашни гозби, с които да отбележим светлата дата. 

На трапезата на Летен Атанасовден следва да има ястия с пресни и сезонни продукти, за да се отбележи лятото и да се благослови реколтата.

Ето 5 задължителни ястия за Летен Атанасовден:

Погача с масло

Лятна салата с краставици и сметана

Пълнени гъби с крема сирене

Пилешко на фурна (или кокошка) с вкусна марината

Ябълков пай с кафява захар

Свързани статии