Цветя

Да приготвим розите за зимен сън

Есенно окопаване на розите

13.11.2012г. / 13 01ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Есента има много градинска работа: да се събират падналите листа, да се извадят грудковите цветя и разбира се да се окопаят розите.

Розите трябва да се подрежат и да се загърлят (да се затрупат корените с повече пръст), за да им е топло през зимата. През пролетта розите се отвиват, като излишната пръст се премахва.

Ако се погрижите добре за тях през есента, напролет ще ви радват с буен растеж и много цветове.

Свързани статии

През есента може да си насадите и нови попълнения розови храсти. Специалистите твърдят, че за нашите климатични условия засаждането на нови розови храсти е по-добре да се прави на есен, отколкото на пролет, защото растенията се вкореняват по-бързо и по-лесно. А на пролет започват растежа си по-бързо и по-лесно се адаптират.

На мен винаги ми се е струвало, че е по-добре обратното, изхождайки от моите разбирания за студ, които са крайно зиморничави и явно съвсем неправилни.

Но някак си през пролетта ти идва от вътре да насадиш нещо ново и да видиш как се раззеленява, цъфти и се развива. А есента си казваш: къде да го мъча това растение да се вкоренява в този студ и бързо-бързо се прибираш на топло да пиеш чай и да се гушкаш с одеялото.

Хубавото напоследък е, че есента е дълга, златна и топла и има време и за садене, и за окопаване, и за гушкане.

Коментирай