Цветя

Цветният бордюр създава настроение

02.07.2008г. / 09 17ч.
Вергиния Генова
Цветният бордюр създава настроение

Свикнали сме да живеем с граници, да очертаваме периметри и да маркираме територии. Така е и с пътечките в градината, алеите в парка. Очертаваме ограниченията в пространството с камъни, огради, решетки. Същото практикуваме и по отношение на духовните ни граници.

Ясно е, че в живота без граници не може, но далеч по-красиво и уютно е ако ги очертаем в ярки цветове и ухания.

Цветният бордюр представлява тясна ивица, например от 50 см до 2 м. Той минава по протежение на пътечката или до оградата. Цветният бордюр може да очертава разнообразни форми, да криволичи, а където ивицата завива да се посади контрастиращо цвете за акцент или да се постави градинска амфора.

Цветните бордюри обикновено се засаждат от ниски еднотипни цветя, но може да се използват различни видове, които са на приблизително една и съща височина. Респективно бордюрът ни да бъде едноцветен или многоцветен. В зависимост от времето на цъфтеж може да бъде сезонен или постоянен. Можем да засадим и няколко цветни бордюра. Например първият да бъде пролетно бял от кокичета, след като те прецъфтят да имаме бордюр от теменужки, а лятото от ниски пъстри карамфилчета. Най-лесно и целогодишно е бордюр от здравец или чимшир. Тогава ще трябва да се грижим единствено за оформянето му.

Ако искаме всяка година да имаме различен цветен бордюр можем да използваме едногодишни растения, а ако не ни се занимава е по-добре да избираме многогодишни видове. Ако харесваме бордюрни рози можем да засадим в комбинация с райграс. Но трябва да знаем, че оформянето на красива градина и ефектен цветен бордюр е като поддържането на дълга, здрава и красива коса – изисква много грижи, постоянство и желание.

* * *

Божурът – символ на просперитет

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Верджи ( преди 11 години )
градински чай, метличина, бял равнец... каквито ни харесват.Ако имаме повече време и повече желание да се грижим избираме едногодишни и ги подреждаме по височина и по цвят на цветовете. А когато просто искаме цветен бордюр без много ангажименти залагаме на чимшир, здравец или бордюрна роза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Моля напишете имена на многогодишни цветя подходящи за бордюр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар