Дивият чесън има много имена: Левурда (мечи лук), див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук и т. н. Може би го знаете под какви ли не имена, само не и под официалното му латинско име, което е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук. Той има свежозелени продълговати листа, почти като на момина сълза. Цветчетата му също приличат на блатно кокиче или на момина сълза, стъблото му е гладко и достига до около 30 см височина.

Расте на сенчести, богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Спокойно може да си го отглеждате и в лехата с цветя в градината.

Дивият лук пониква през април, май. Цъфти с нежни, бели цветчета.
Нарича се мечи лук, защото според народните поверия, след зимния сън мечките го ядат, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта.

В народната медицина от стари времена се е използвал едновременно като подправка на ястия и като лечебно средство.

Използва се пресен, когато изсъхне лечебните му свойства изчезват.
Може да го използвате като подправка, нарязан на ситно в салати, супи, върху картофи, месо – общо взето може да се използва за всички ястия, в които обикновено слагаме магданоз.

Някои лекуват кожни болести с дивия чесън, други приготвят лечебна ракия.

Няколко капки сок от листата на дивия чесън могат да бъдат благотворен мехлем за трудно зарастващи рани.

Ракията се приготвя в различните области по различен начин, но принципът е един и същ. В бутилка се слагат нарязани листа от див чесън или луковици, допълва се с домашна ракия и се оставя да престои на слънце 14 дни. След това се приема по една чаена лъжичка, разредена с вода – твърди се, че помага за подобряване на паметта и срещу артериосклероза, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят.

За стомаха и други чревни проблеми пък нарязаните на ситно листа или луковици се заливат с топло мляко, престояват няколко часа, след което се пие по няколко глътки. Отразява се добре при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, запек, глисти, хронична кашлица. Пресните листа на дивия чесън пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират уринирането.

Лично аз смятам, че дивият чесън е много вкусен и се доверявам на народната мъдрост, че е и полезен. Единственото, което ме дразни в много туристи, че го берат, да не кажа скубят, напълно безотговорно. Наистина дивият чесън има невероятно много приложения и в гората е напълно безплатен, но бих призовала да не се изкоренява. Луковиците са полезни, но както прочетохме, пресните листа не им отстъпват по нищо. Ако безотговорно изваждаме луковиците, скоро няма да може да се радваме на това красиво растение и да се възползваме от лечебните му свойства.

* * *

Свежите зелени подправки
Природна аптека
Невен – calendula