Коледната вечер изисква постни манджи. И нали сме си българи е естествено да се сетим за нещо традиционно и близко до душата – боба. Разбира се, не трябва да пренебрегваме и музикалната му страна, но който не си пада по силните звуци може да използва белен боб. И като му се смени първата вода, шансът музиката да е съвсем тиха се увеличава.

Беленият боб е подходящ и за по-нежен стомах, при който, за съжаление, ще трябва да се лишим и от лютите чушлета за гарнитура. Но да преминем към приготвянето му. Вземате добре измита възголемичка тенджера като за гладни – все пак това ще е едно от основните блюда. Първоначално слагате боба да заври. След като поври десетина минути, трябва да смените „музикалната вода“. Междувременно ако сте привърженици на лекото запържване, може да го направите с праза, червеното пиперче, доматеното пюре и подправките. Ако сте по-загрижени за своя стомах спокойно може да пренебрегнете лекото запържване/задушаване. При толкова продукти и подправки хубавият вкус ви е гарантиран. След това слагате на дъното на тенджерата олио, боба и останалите неща. След като заври, премествате на малко по-бавен огън и се въоръжавате с търпение, в зависимост от капризите на боба.

Кога е сварен – това няма как да ви кажем отсега, пробвайте с лъжицата и изпитайте удоволствието, че старанието ви се възнаграждава с вкусна и добре приготвена коледна гозба.

Прочетете още: