Постни зелеви сарми за Бъдни вечер

24 декември 2021 | 11:01 | Михаела Лазарова
4 от 23 гласа
Добави в любими
1 средно голяма кисела зелка
4-5 глави лук
2 моркова
100 мл олио
1 чаена чаша ориз
сол, черен пипер
няколко стръка магданоз
1 чаена лъжица чубрица
половин чаена чаша пасирани домати
половин чаена лъжичка червен пипер

Продукти
Приготвяне

Изцедете зелката от сока и отделете листата едно по едно. Загрейте добре мазнината и задушете нарязаните на ситно лук и моркови. Когато зеленчуците поомекнат, добавете ориза и червения пипер. Станат ли зрънцата му прозрачни, долейте водата.

Когато е почти сварен сложете пасираните домати, малко сол, черен пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре сместа и отделете от котлона. Вземете едно зелево листо и го разстелете добре. Сложете малко от плънката и завийте.

На дъното на тенджерата сложете няколко листа от зелката. Върху тях подредете сармичките и ги притиснете с чиния. Сипете гореща вода (може и около 1 чаша зелев сок), която да ги покрие и гответе на тих огън до готовност на ястието (около час).

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай