Традицията на Бъдни вечер повелява цялото семейство да се събере около празничната трапеза. В тази свята вечер се отбелязва краят на 40-дневните коледни пости.

На трапезата за Бъдни вечер задължително трябва да присъстват нечетен брой ястия, най-често 7, 9 или 11. В някои области на България се поставят 12 гозби като символ на месеците в годината. Вкусните блюда задължително са постни.

Сред тях по традиция присъстват питка, баница, тиквеник, зелеви сарми, боб, ошав, баклава, постни пълнени чушки, жито.

Вижте нашите подбрани най-добри рецепти за празничната трапеза на Бъдни вечер!

Светъл празник!

Содена питка за Бъдни вечер

Лесни сарми с кисело зеле

Тиквеник (за Бъдни вечер)

Белен боб за Бъдни вечер

Постни пълнени чушки с боб и маслини

Сладка баница с тиква и орехи

Топенка с мед, орехи и чесън