Какво те мъчи в любовта?

Приятелят ми претърпя злополука

Ева Кулева отговаря на въпрос на читателка

30.01.2016г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“

Въпрос: С приятеля ми сме малко повече от две години. И аз и той сме разведени. Въпреки, че бях омъжена 25 години, не познавах любовта с тази дълбочина и всеотдайност, безусловно отдаване и приемане на човека такъв, какъвто е.

Преди година и половина той претърпя злополука с увреждане на ставата. Той не споделя много, но от няколкото разговора, които успях да проведа с него ми стана ясно, че се страхува да не остане инвалид и не иска да ме ангажира с това си състояние – чувства се непълноценен. С течение на времето постепенно започна да се отдръпва, но в същото време продължаваме да сме заедно, когато можем, чуваме се всеки ден.

Но усещам, че не е същият. Опитвам се да поддържам добър дух в отношенията ни, използвам чувството си за хумор (той също го има в изобилие), но той си остава далечен. Объркана съм, за първи път в моя 45-годишен живот не зная какво да направя, за да се чувства добре. Показвам любовта си по всякакъв начин, обичам да му доставям радости и се опитвам да му покажа, че любовта ми е безгранична и неподвластна на всякакво физическо състояние.

Знам, че трябва да му дам време и съм готова да му го дам, но се страхувам, че с времето чувствата му ще угаснат. Моля за съвет, за което ще Ви бъда благодарна.

Ева Кулева: Много се радвам, че след дългогодишен брак и развод, си срещнала нов партньор и сте създали отношения на дълбочина и всеотдайност, безусловно отдаване и приемане на човека такъв, какъвто е. Благодаря ти, че споделяш преживяването си. Сигурна съм, че твоето споделяне вдъхва вяра и надежда на много разведени и обезсърчени хора.

Доколкото разбирам, не си сигурна каква е истинската причина за отдръпването на твоя приятел. Смяташ, че той се чувства непълноценен и не иска да те ангажира със състоянието си и предполагаш, че това е причината. Но само предполагаш. На твое място бих го попитала дали има и други причини.

Пишеш, че не знаеш какво да направиш, за да се чувства добре той. Истината е, че не можеш да направиш нищо, за да се чувства по определен начин някой друг. Но можеш да се погрижиш ти самата да се чувстваш добре и това е единственият начин, по който би могла да му въздействаш.

Би могла да му предложиш да потърси помощ от специалист (психолог, терапевт или коуч), ако се чувства отчаян или има нужда от друга професионална подкрепа. Доколкото разбирам вече си направила и правиш много, за да му покажеш колко държиш на него и на вашите отношения.

От тук нататък е в неговите ръце да реши дали иска да останете заедно или не. На твое място бих се погрижила за себе си и за своето щастие извън връзката, за да не се вкопчваш прекалено в този човек и да искаш тази връзка да продължи на всяка цена.

Ева Кулева Ви кани да се присъедините към Любовно предизвикателство - 29 дни любов към себе си. Ще имате възможността да спечелите супер награди. Обичайте себе си, колкото искате да Ви обичат другите. Повече за предизвикателството може да видите тук.

Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай