Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... кетчупът е използван като лекарство?

А прародителят на кетчупа не е направен от домати, а от гъби!

16.07.2015г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ах, този кетчуп! Една от най-противоречивите подправки в нашето съвремие винаги „намира“ начин да се вмъкне в разговорите и споровете, свързани със здравословното хранене и вредите от преработените храни.

Кетчупът е вкусен, той е обожаван от милиони по света. Но той е и доказано вреден. В него се съдържат доста съставки, директно вредящи на метаболитните процеси, свързани с глобалния проблем – затлъстяването.

Но нека полюбопитстваме малко повече за историята на кетчупа!

Знаете ли, че кетчупът е бил използван като лекарство?

Имате нужда от детоксикация на черния дроб, жлъчката и червата? Вземете кетчуп!

Такава е била концепцията за любимия ни сос през 19 век. През 1835 година кетчупът се е смятал за медикамент и дори се е продавал под формата на „доматени хапчета“. Идеята е на д-р Джон Кук Бенет, президент на медицинския отдел в Уилоуби към Университета в Охайо.

Бенет смята, че доматите могат да лекуват болести като диария, жълтеница, лошо храносмилане. Той взима тези идеи за разработка от д-р Уилям Смит – лекар от Мичиган. Бенет се сближава с друг медик – Арчибалд Майлс, притежател на патент за лекарство, наречено „American Hygiene Pill“ или „Американско хигиенно/прочистващо хапче“.

Свързани статии

Бенет убеждава Майлс да продават заедно хапчето под търговското наименование „Доматеният екстракт на д-р Майлс“.

Последвали множество фалшиви и по-евтини варианти на този екстракт, които дори били рекламирани като медикаменти срещу грип, главоболие, ревматизъм и още с много други дръзки претенции.

С времето хората разбрали, че лъжливите медикаменти са просто най-обикновени лаксативи. Това предизвикало колапс на „вълшебните хапчета“ на пазара през 1840 година.

Коментирай