Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... слънчевите очила датират от 1286 година?

Някои любопитни факти за иначе несъвременните изобретения

01.10.2015г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много от предметите в бита днес, са поставили своето начало в далечното минало. В рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои от тях.

Сапунът

Според исторически източници една от най-употребяваните вещи в ежедневието ни днес – сапунът, най-вероятно е поставил своето начало в Древен Шумер и Вавилон около 2800 г. пр. н. е. Открити египетски папируси също съобщават, че в средата на второто хилядолетие преди Христа, египтяните редовно използвали сапуна. Той е бил на почит и в Древен Рим.

Копчета

Копчетата започват своята история като елементи за украса. Първоначално не са имали практическа цел. Най-старите копчета са открити в Индия и се смята, че датират от около 2800-2600 г. пр. н. е.

Такива предмети от бронзовата епоха са открити и в Китай, както и от епохите на Древна Гърция и Древен Рим. Не само като украса, но и като функционална част от декорацията на облеклата, копчетата започват да се използват за закопчаване на дрехи през XIII век в Германия.

Крановете

В исторически план първият механизъм на крана е изобретен около 515 г. пр. н. е. от древните гърци.

Паста за зъби

Най-ранните сведения за паста за зъби се съдържат в египетския ръкопис от IV век преди новата ера. Преди хилядолетия пастата е съчетавала в себе си сол, черен пипер, листа от мента и цветове на ирис.

Тоалетна хартия

За първи път хартията започва да се използва за санитарни цели в Китай през VI век.

Книжни пари

Според исторически източници едни от първите книжни пари започват да се използват отново в Китай през VIII век.

Слънчеви очила

Ако мислите, че слънчевите очила са съвременно изобретение, това съвсем не е така. Първите подобия на такива очила са направени през 1286 година в Италия.

Свързани статии

Парашут

Идеята за създаването на парашута най-вероятно е била на великия Леонардо да Винчи. В своя ръкопис от 1495 година той споменава за безопасно спускане от височина с помощта на колосана кърпа.

Вестници

В Древен Рим първите вестници са били под формата на ръчни свитъци. Раждането на европейските вестници на вестникарска хартия се случва през далечната 1605 година, като първото издание се появява в Страсбург.

Снимка: istock

Коментирай