Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... на Нова година се носи червено бельо?

В Испания и Перу в полунощ на Нова година се ядат 12 броя гроздови зърна

31.12.2015г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нова година е празник, който очакваме с нетърпение. Отбелязван по цял свят с характерните обичаи и традиции за региона, той винаги е необикновен. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факта за празника.

Знаете ли, че в Италия хората носят червено бельо на Нова година, за да имат късмет през следващите 365 дни? Традицията датира от Средновековието.

Месец януари е кръстен на Янус. Той е богът на старта, преходите, портите и новото начало.

Древните перси си раздавали подаръци за Нова година – яйца, които символизират плодородието.

Традицията да се целуваме в полунощ на празника не е нова. Според стария английски и немски фолклор, първият човек, на който попаднете в новата година може да даде тон за следващите 12 месеца.

Вавилонците започнали да празнуват Нова година на 23 март, около 2000 г. преди новата ера. В края на март е бил логичният избор за празнуване, защото това е началото на пролетта. Техните тържества продължавали единадесет дни, а всеки ден се празнувал по различен начин.

На празничната трапеза сложете ястия от бобови растения и зелени листни зеленчуци. Вярва се, че те ще донесат просперитет през новата година.

Новогодишното честване на Times Square датира от 1907 година.

В някои култури се вярва, че ако на новогодишните празници се яде нещо в кръгла форма, като торта, поничка, това ще привлече богатство.

През 1582 година григорианският календар, който бележи 1 януари за нова година е приет от Римокатолическата църква.

В Колумбия, Куба и Пуерто Рико, някои семейства изпращат изминалата година стъпквайки голяма кукла, която се нарича г-н Старата година.

Знаете ли, че според англичаните първият гост в дома през новата година трябва да носи подаръци или хляб, за да бъде годината хубава.

Свързани статии

В Испания и Перу в полунощ на Нова година се ядат 12 броя гроздови зърна, за да бъде всеки месец от годината хубав и изпълнен с щастие.

Японците пък украсяват дома си с борови клонки, символизиращи дълголетие, бамбукова пръчка, символизираща просперитет и цвят от слива, символизиращ благородство.

В Гърция пекат хляб, в който слагат монета за късмет, а в Норвегия се приготвя оризов пудинг с един цял бадем. На когото се падне ядката, той ще бъде богат през новата година.

Снимка: istock

Коментирай