Те са невероятно красиви, изящни, движат се в големи колонии от хиляди и всеки път щом ги видим, дори на картичка, спират дъха ни. Птиците фламинго са един от най-забележителните обитатели на планетата Земя. Блатни птици, обитаващи големи плитки езера, лагуни, пясъчни острови, мангрови блата.

Думата „фламинго“ идва от испанската дума „фламенко“, която произлиза от латинската дума „flamma“, означаваща пламък или огън.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факта за тези птици.

Когато летят заедно, птиците фламинго могат да достигнат скорост почти 60 километра в час.

Знаете ли, че когато се хранят, фламингите могат да държат главите си надолу в продължение на часове.

Тези красиви птици са моногамни, а женските снасят по едно до три яйца на година. Малките първоначално не са розови и се хранят с мляко. Фламингите могат да произвеждат мляко, което има малка прилика с това на бозайниците. То се синтезира в стомаха на възрастната птица и с помощта на човката си тя го дава на малкото.

Както споменахме, бебетата фламинго се излюпват рошави и покрити със сив пух. На малките птици им трябват около три години, за да придобият розови, оранжеви и червени краски, а шест, за да достигнат полова зрялост.

Краката на възрастното фламинго могат да достигнат 50 см дължина. Птиците често стоят на един крак, когато си почиват, подпъхвайки другия в перушината си. По този начин запазват топлината на тялото си.

Знаете ли, че фламинго е възприета като национална птица на Бахамите?

Розовото фламинго е с височина около 1,5 м и тегло около 3,5 кг.

В дивата природа фламингите могат да доживеят до 30 години, а в пригодена среда има данни за птици оцелели 50 години.

Познати са шест различни вида фламинго, но трябва да имате много набито око, за да ги различите.

Още по темата

Цветът на перата на птиците зависи до голяма степен от пигментите в храните, които намират, като скариди, водорасли, ракообразни. Според учени красивите си багри птиците дължат и на подопашни жлези, в които често търкат човките си.

Когато се хранят те поемат водата и я филтрират, като остава само храната, която им е необходима.

Яйцата на фламингите се излюпват в гнезда направени от кал.

Снимка: istock