Осем години тя бе под зоркия поглед на медиите. Една от най-обсъжданите първи дами – Мишел Обама, е и една от най-забележителните. Израснала в бедно семейство, тя преминава през редица трудности и изпитания, за да се превърне в една от най-уважаваните дами на Америка. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за нея.

Мишел Обама е родена на 17 януари 1964 г. и е зодия козирог.

Баща ѝ умира от усложнения в резултат на боледуване от множествена склероза.

Бившата първа дама на САЩ за закуска обича да хапва плодове, яйца и бекон. Сред любимите ѝ храни са и пържените картофки.

Знаете ли, че Мишел Обама е бивш декан на университета в Чикаго?

Нейният прапрадядо, Джим Робинсън, е бил роб в Южна Каролина преди Гражданската война в САЩ.

Мишел и Барак Обама се срещат в адвокатската кантора „Sidley and Austin“ в Чикаго. Барак я кани няколко пъти на срещи, но тя отказва, заявявайки, че това е неуместно, тъй като са колеги. Но след няколко отказа все пак приема.

През 1985 година завършва социология с отличие в университета Принстън, а през 1988 година Харвард.

През октомври 1992 година Мишел и Барак сключват брак. Плод на тяхната любов са двете им дъщери Малия (родена 1998) и Саша (родена 2001).

Добрата си фигура дължи на здравословното хранене, към което се стреми, както и на 90 минутната физическа активност, която прави три пъти седмично.

Тя е сред трите първи дами заедно с Хилъри Клинтън и Лора Буш, която има магистърска степен.

Знаете ли, че Мишел и Елинор Рузвелт са двете най-високи първи дами в историята на САЩ?

Още по темата

Госпожа Обама се отличава с изтънчен вкус и безупречна визия. Сред любимите ѝ модни дизайнери са Jason Wu, Narciso Rodriguez, Isabel Toledo.

Мишел е почитател на музиката на Стиви Уондър.

Когато Барак ѝ съобщава новината, че иска да се кандидатира за президент на САЩ, Мишел го кара да обещае, че ако спечели, ще се откаже от цигарите. Така и става.

Снимка: Reuters