30 стари бабини съвета за вкусни гозби

Бабите не мерят, но винаги успяват  да приготвят всичко

03.07.2025г. / 11 19ч.
Мария Василева
30 стари бабини съвета за вкусни ястия. Снимка: istock

30 стари бабини съвета за вкусни ястия. Снимка: istock

Дори и да не сте запален кулинар, няма как да не си спомняте с умиление времената, в които сте били на гости при баба. Със сигурност при тази мисъл можете да се сетите за конкретна миризма и вече преглъщате, спомняйки си конкретна гозба. Но всяка баба има своите кулинарни тайни, а ето и някои от тях.

30 стари бабини съвета за вкусни гозби:

  1. „Първо следвайте инструкциите; експериментирайте след като научите добре рецептата.“
  2. „Първият път, когато приготвяте рецепта, винаги следвайте точно инструкциите. Така ще знаете как да я приспособите към вашия вкус следващия път.“ 
  3. „Не бързайте. Най-хубавите гозби стават, когато не бързате.“
  4. „Бързането само ще доведе до голяма бъркотия, пропуснати стъпки или съставки и може би дори до необходимост от лейкопласт.“ 
  5. „Добавете малко киселина. Когато приготвяте супи на основата на леща, боб или бульон, добавете малко оцет (1/2 чаена лъжичка) или изстискайте лимон в самия край на готвенето, за да освежите вкусовете. Малко киселинност оживява ястието.“ 
  6. „Бъдете креативни с яйцата. Искате да знаете тайната за приготвяне на кремообразни, меки бъркани яйца с богат, солен вкус на свинско? Добавете малко пастет.“
  7. „Кой може да забрави старата поговорка на баба: „Ако изпуснете прибори, това означава, че идва неочакван гост. Вилица означава жена посетител, а нож означава мъж посетител.“ Ето защо винаги трябва да имате нещо подръка, с което да зарадвате неочаквани гости. „
  8.  „За да поддържате хладилника си безупречно чист, винаги избърсвайте горната част, дъното и капаците на бурканите, контейнерите за храна и каните за мляко (не забравяйте сиропа и подправките!), точно преди да ги поставите обратно в хладилника. Тази малка стъпка ще ви помогне да поддържате повърхностите на хладилника си блестящи.“ 
  9. „Гответе за хората, които обичате и те ще знаят, че ги обичате, и ще го помнят дълго след като ви няма.“ 
  10.  „Опитайте, преди да сервирате!“ 
  11. „Винаги проверявайте съотношенията на продуктите в рецептите си! Във всяка хапка, която отхапвате, ще има ли достатъчно от всеки компонент?“
  12.  „Гответе по вкус и усещане. Бабите не мерят, но винаги успяват да приготвят всичко!“
  13. „Не гответе нищо друго освен царевичен хляб в тигана, който използвате за приготвяне на царевичен хляб!“
  14. „Измийте ориза си няколко пъти, за да стане супер мек.“ 
  15.  „Гответе соса си на слаб огън и бавно.“ 
  16. „Направете месото си по-ароматно, като добавите боб, леща, зеленчуци или пълнозърнести храни. Смесването на кайма с нарязани гъби добавя към бургера страхотен месен вкус, но с по-малко месо. Пълнете чушки със смес от ориз и зеленчуци, като добавите малко месо за вкус. Печете цяло пиле? Сервирайте го за вечеря първата вечер, направете супа или пилешка салата на следващия ден и след това направете пилешки бульон с останалото.“
  17. „Яжте прости ястия. Разбира се, не всяко хранене трябва да е просто, но баба ви най-вероятно не е правила изисканата храна ежедневие. Овесените ядки и плодовете са задоволителна закуска. Изварата с праскови, макар и ретро от 50-те години на миналия век, е здравословен и пестелив обяд. Пригответе голяма порция супа с каквито и да е дребни продукти, които имате подръка. Или пък опитайте боб и царевичен хляб за проста, засищаща вечеря.“
  18. „Използвайте стар хляб, за да направите галета, крутони или хлебен пудинг. (Но не съхранявайте хляб с мухъл. Ако видите мухъл по хляба – просто го изхвърлете от съображения за безопасност!)“
  19. „Сосът за спагети трябва да се готви цял ден. Това е съвет от италианските баби.“
  20. „Носете престилка, за да не си изцапате дрехите, докато печете.“ 
  21.  „Печете само когато вали.“
  22. „Не сервирайте ястие, което приготвяте за първи път на гостите. Баба ми винаги ме предупреждаваше, че не трябва да експериментирате с нова рецепта за гости, така че винаги се опитвам да се уверя, че съм правила рецептата преди, чувствам се комфортно със стъпките и знам какъв ще е вкусът ѝ, за да мога адекватно да я опиша на хората, които идват в дома ми.“ – Кимбърли Холанд, старши редактор на кулинарен сайт
  23. „Ако готвите и печете с любов, храната винаги ще е вкусна.“
  24. „Никога няма лош момент за чиния, пълна с плодове. Дори и да сте във ваната.“
  25. „За да получите най-добри резултати при печене, не използвайте студени яйца. Оставете яйцата да достигнат стайна температура, като ги оставите на плота за 30 минути, преди да ги използвате. Ако рецептата ви изисква разделени яйца, първо ги разделете (белтъците се отделят от жълтъците по-лесно, когато са студени), след което оставете разделените яйца да достигнат стайна температура.“
  26. „За да запазите кафявата си захар мека, съхранявайте я в херметически затворен контейнер с филия хляб. Когато хлябът се втвърди, извадете го и го заменете с нова филия.“
  27. „Поддържайте хладилника свеж, като държите малка чинийка сода бикарбонат в него, за да абсорбира миризмите. Сменяйте я с прясна сода бикарбонат на всеки 2-3 месеца.“
  28. „Купувайте евтини парчета месо. Защото, макар че по-евтините парчета говеждо и свинско месо може да са по-твърди от по-скъпите, те също така са по-ароматни. Ако имате фризер, бъдете пестеливи, като се запасите с по-евтини разфасовки месо, когато са на промоция. Тези разфасовки са идеални за яхнии, супи и разтапящи се крехки печени ястия и барбекю сандвичи. Търсете разфасовки като горна част на бут, долен бут и свинска плешка. Ребра, пилешки бутчета и четвъртинки от пилешки бут също често са истинска изгодна покупка. И като допълнителен бонус, ако се интересувате от закупуване на най-качествено месо, изборът на по-евтини разфасовки може да направи биологичното месо и месото, отглеждано на пасища, по-достъпно.“
  29. „Използвайте мазнината от бекон за ароматни сотирани или печени зеленчуци. Или натъркайте малко пилето, преди да го сложите във фурната. За да предотвратите гранясването на мазнината от бекон, ще трябва да прецедите твърдите частици, преди да я съхранявате. Направете това, като прецедите течната мазнина през мрежеста цедка, покрита с филтър за кафе, в стъклен или керамичен съд (бъдете много внимателни, когато мазнината е все още гореща!). След това оставете мазнината да се охлади и я съхранявайте в хладилник за максимална дълготрайност.“
  30. „За да вземете пример от своята баба, заложете не на количеството ястия, а на качеството. Вероятно вашата баба е правила няколко ястия, но ги е правила съвършено. Със сигурност сте очаквали нейните „традиционни“ ястия.“

Свързани статии

Коментирай