Знаете ли, че...?

На разходка из Верона – градът на Ромео и Жулиета

Едно от най-романтичните места в света

09.10.2017г. / 06 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

С уникалната си архитектура, Верона е един от най-романтичните градове в света, богат на артистични ценности и културен дух, с много фестивали и панаири. Градът впечатлява със своите барокови, готически, средновековни сгради и от 2000-а година е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тук, освен статуята на Данте Алигиери ще видите базиликата „Св. Анастасия“ – сред най-големите храмове във Верона, веронската базилика „Санта Мария – Органо“, и много други. Какво още не знаете за красивата Верона?

Най-оживеният и живописен площад в града е Piazza delle Erbe, заобиколен от живописни стари къщи и фонтан, датиращ от 14-ти век.

Верона има влажен климат, характерен за вътрешността на Северна Италия, с горещи лета и студени, влажни зими.

Най-внушителната сграда на града е Castelvecchio, крепост, построена в периода 1354-1357 г.

Три Шекспирови пиеси, които винаги се играят тук са „Ромео и Жулиета“, „Двамата веронци“ и „Укротяване на опърничавата“.

Базиликата „San Zeno Maggiore“ се счита за едно от големите постижения на архитектурата по време на Романтизма.

Няма турист, който да е посетил Верона и да не е поискал да види дома на Жулиета. Може да го намерите на номер 23 на Via Cappello (Casa di Giulietta). И въпреки че Ромео и Жулиета са измислени герои, когато стоите под балкона и си представите любовната сцена от произведението на Уилям Шекспир, почти можете да усетите присъствието им. Романтично и магнетично.

За тези от вас, които вярват в суеверия, легендата казва, че ако докоснете дясната гърда на статуята на Жулиета, това ще ви донесе късмет в намирането на вашата истинска любов. Балконът на Жулиета е направен от саркофаг от 17-ти век.

И до ден днешен много хора пишат писма до героинята, искайки съвети за любовта.

Знаете ли, че тази красива къща е част от филм, известен като „Писма до Жулиета“.

Къщата първоначално принадлежи на семейство Капело, но бива закупена през 1905 година от града. Във всяка стая в нея има по нещо от епохата на Ромео и Жулиета.

Всяка година тук се оставят хиляди писма или бележки с имената на любим човек.

Ако сте младоженци и искате да прекарате там първата си медена нощ, може да заплатите 5000 евро и желанието ви ще се осъществи.

Свързани статии

Градът има три професионални футболни отбора. В исторически план главният отбор на града е Hellas Verona.

Точните подробности за ранната история на Верона остават мистерия. Произходът на името Верона също не е известен, но се смята, че градът е основан през 4 в. пр. н. е.

Друга красива забележителност, която се е запазила в продължение на 2000 години е Арена ди Верона. Едни от най-големите музиканти са имали честта да направят концерт тук, сред които Simply Red, Simple Minds, Елтън Джон, Тина Търнър, Стинг, Фил Колинс и много други.

Снимка: Pixabay

Коментирай