Знаете ли, че...?

Знаете ли, че египетските пирамиди не са построени от роби?

Изненадващи любопитни факти за пирамидите в Египет

24.11.2018г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Египетските пирамиди са мистерия и до днес. Архитектурното постижение, което египтяните са постигнали чрез тези мегаструктури удивлява учени и туристи от цял свят. Египтолозите правят нови и нови открития всяка година. Комплексът от пирамиди в Гиза привлича посетители от всяко кътче на Земята. Това е един от най-посещаваните туристически обекти в света.

Пирамидите не разкриват така лесно тайните си. Въпреки че се изследват непрекъснато от учени, историци и археолози, те все още изненадват с факти, разкриващи повече за тогавашните фараони и култура на египетското общество.

В рубриката „Знаете ли, че…?“ ще ви разкажем някои изненадващи факти за египетските пирамиди.

Пирамидите не са еднакви и не всички са заострени

Въпреки че на пръв поглед изглеждат идентични, пирамидите съвсем не са еднакви. Като всички сгради, те имат отделни различни фази на изграждане. Най-ранните пирамиди нямат заострен връх, а са били плоски.

Тайните на Клеопатра за красиви кожа и коса

Пирамидата на Джосер, построена от архитекта Имхотеп между 2630 и 2611 г. пр. н. е., е смятана за един от най-старите паметници в света, построени по зидарски метод. Тя също има плосък таван.

Повечето от пирамидите са изградени на западния бряг на река Нил

Древната египетска култура е изпълнена със символизъм и суеверия, които ръководят взимането на решения, включително и архитектурни. Така че дори изборът на място на построяване на пирамидите се ръководел от легендите и египетската митология.

Повечето от пирамидите са построени по западните брегове на Нил и по още една причина. Пирамидите са последна спирка на фараоните. Те не живели в тях приживе, а след смъртта. Оттам душите им започват пътя си към задгробния живот. За египтяните отвъдният свят и мястото, където слънцето залязва, са тясно свързани като символика. Ето защо и пирамидите са построени именно на западните брегове на реката, където слънцето залязва.

Все още не е напълно ясно как точно са построени

Една от най-големите загадки за египетските пирамиди е тяхното построяване. Конструирането и издигането им изглеждат непосилни за древни хора, неразполагащи с модерната техника, която имаме ние днес. Още по-впечатляващото е, че за изграждането на Великата пирамида в Гиза са били необходими над 2 милиона варовикови и гранитни блока, всеки от който тежал средно по 2,5 тона. За съжаление, древните египтяни не са оставили писмени сведения за строежите си.

Един древен стенопис, датиращ от около 1900 г. пр. н. е. изобразява как огромна група мъже дърпат голям сечен камък върху приспособление, приличащо на шейна, докато друг мъж в предната част на съоръжението насипва пясък. Първоначално се смятало, че това изображение показва ритуал, някакъв церемониален обичай. Но проучванията показват, че всъщност е изображение, показващо тайните на преместването на огромните каменни блокове.

Египетска рецепта за кожа без бръчки

Египтяните използвали астрономията, за да се ръководят в строителството

Звездите играят съществена роля в живота на древните египтяни. Те са и водещата сила в построяването и избора на място за пирамидите. Кейт Спенс от Университета в Кеймбридж публикува изследване през 2000 година, което показва как Голямата и Малката мечка са били използвани за подравняване на пирамидите в направление север-юг.

Пирамидите не са построени от роби

Дългогодишната история, че пирамидите са построени от роби всъщност не е вярна. Измислена е от древногръцкия историк Херодот, спомогнал за разпространяването на идеята, че роби са изградили пирамидите и са заплатили с живота си за тежкия труд. Това понятие след това се разпространява и от Холивуд.

През 90-те години на XX век бяха открити някои от гробовете на строителите на пирамиди. Египтолозите са почти сигурни, че не роби, а по-скоро строители професионалисти са участвали в строежите на мегаструктурите, които идвали със семействата си, за да работят за по-високи доходи.

Тяхното погребение в пирамидите и специални гробници показва, че тяхната роля в изграждането на тези сгради е била чест и по всяка вероятност не е била свързана с принудителен труд, какъвто бил този на робите.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
BG в GB ( преди 5 години )
Естествено, че не са. Коя държава е способна да превърне няколко милиона здрави (които могат да строят и влачат блокове по няколко десетки тона) хора в роби, да ги бие, не ги храни и т.н. Ами нали първо те ще се вдигнат и ще я подпалят от четирите края, кой е луд да седи някъде гладен и беден, че и пирамиди да строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар