Знаете ли, че...?

Какво ще стане, ако изядете пакетче силикагел?

Опасно ли е

12.05.2019г. / 06 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно всеки е виждал хартиено пакетче с надпис „silica gel“ (силикагел или силикатен анхидрит на силициевата киселина), който се намира в кутията ви за обувки, в кутията с капсули или таблетки, в опаковките на различни спортни стоки. На него обикновено има надпис „да не се поглъща“ или на английски “do not eat“, което означава буквално „не яж“.

Какво представлява силикагелът?

Транспортът и доставките на различни предмети, медикаменти и стоки изисква време и невинаги подходящи условия, които могат да повлияят зле на пренасяната стока. Атмосферните условия, температурите и влагата могат да я увредят и направят негодна за консумация или употреба. На помощ идва абсорбиращият и задържащ в себе си силикагел, който се намира във вътрешността на опаковката.

Колко опасно е поднорменото тегло за зачеването?

Той кондензира влагата, охлажда се бързо и има способността да задържа влагата в себе си, предпазвайки пренасяната стока от увреждане или влошаване на качеството ѝ заради кондензацията и излишната влага.

Силикагелът може да абсорбира около 40% от теглото си във влага, както и да отнеме около 40% от относителната влажност в затвореното пространство, в което е поставен.

След като гелът се насити с влага, той може да се изсуши и използва повторно, ако бъде нагрят до 150 градуса по Целзий.

Опасен ли е силикагелът?

Силикагелът е почти безвреден, затова може да бъде открит в хранителни продукти и лекарства. Представлява силициев диоксид – същият материал, който се намира в кварца. Формата, в която е направен гелът, съдържа милиони микроскопични пори, които могат да абсорбират и задържат влагата. По същество материалът наподобява порест пясък.

Съдържанието на пакетчето силикагел се счита за безвредно за храните, лекарствата и стоките, в чиято опаковка се намира, но ако погълнете цялото съдържание на пакета, той ще абсорбира влагата от устната ви кухина, включително тази по бузите, езика, венците. Ще настъпи внезапна сухота в устата, която е доста неприятна.

Веднъж попаднал в тялото ви, той може да предизвика:

  • Сухота в очите
  • Раздразнения в гърлото
  • Сухота в носа
  • Дискомфорт в стомаха или червата
Свързани статии

Какво количество силикагел е опасно да се погълне?

Нека използваме за пример 100-килограмов човек. Както знаем, в човешкото тяло се съдържа около 70% вода. За човек, който тежи 100 кг това означава приблизително 66 кг от теглото му да е съставено от вода. Знаем също така, че силикагелът абсорбира около 40% от теглото си във влага. Така че, необходимо е да погълнете около 5 кг силикагел, за да превърне той 4 кг от течностите в тялото ви в гел.

Опасно ли е пътуване със самолет по време на бременност

Ако тежите 100 кг трябва да погълнете 166 кг силикагел, за да застраши той живота ви, превръщайки всички течности в организма ви в гел и довеждайки до смърт.

Малките количества силикагел не са особено опасни, но въпреки това от съображения за сигурност на опаковките им пише „не яж“. Все пак е добре да спазвате тази забрана за всеки случай. Никога не знаете дали няма да получите рязка алергична реакция, която да предизвика други усложнения. Пазете от малки деца, които слагат всичко в устата си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Дедо ( преди 3 месеца )