Знаете ли, че...?

Защо гроздето може да е фатално за кучето ви?

Полезно за хората, токсично за любимците

29.05.2019г. / 07 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имате куче и то ви погледне с най-влажния поглед, на който е способно, облизвайки се и махайки с опашка, е трудно да устоите да не споделите храната си с него. Всеизвестен факт е, че „човешката“ храна невинаги е подходяща за нашите любимци. Някои храни, които ядем не са полезни и за нас самите, но това е друга тема.

5 ползи за здравето от съжителството с домашен любимец

Някои храни, които ние считаме за полезни за нас, каквито са плодовете, се оказват опасни за кучетата и котките.

Гроздето е сред тези плодове, които под никаква форма не трябва да постъпват в устата на пухкавия ви приятел.

Не се знае точно кое съединение в гроздето и стафидите е в основата, но според доклад на American Kennel Club, гроздето е токсично за кучетата и може да предизвика бъбречна недостатъчност. Според Американския център по токсикология, медикаменти и добавки за кучета, съдържащи екстракт от грозде, са забранени за прилагане, заради токсичността им.

Тяхно изследване от 2018 година поставя гроздето в Топ 10 на токсичните за животни човешки храни. Данните от изследването показват, че много от кучетата, погълнали гроздови зърна, са се почувствали зле след консумацията на сочния плод, а за някои изходът е бил фатален.

Каква порода куче подхожда на характера ни

Друго изследване, публикувано в Journal of Veterinary Internal Medicine открива, че едва около половината от 43 от кучетата, развили тежка бъбречна недостатъчност заради консумация на грозде оцелели, пише womansday.com.

Коментирай