Знаете ли, че...?

Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?

Отговорът може да се крие в гените ви

25.05.2019г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак в световен мащаб. В САЩ например един на всеки пет човека развива меланом, като 70% от заболелите са над 70-годишна възраст, а естествено червенокосите са сред хората с по-висок риск. Защо се случва така? Отговорът е в гените.

Меланинът играе съществена роля в този процес. Какво представлява той?

6 факта, които не знаете за усмивката си

Меланин е естественият пигмент в кожата, който се образува от специални клетки. Той има за цел да предпази кожата, съответно цялото тяло, от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Меланинът играе основна роля и в определянето на цвета на кожата, косата, очите.

Този пигмент абсорбира слънчевата светлина, атакуваща кожата, разпръсквайки UV-радиацията преди да е проникнала през нея. По този начин меланинът действа като природен предпазител от уврежданията, които слънцето може да ни причини.

Излагането на директна слънчева светлина продължително време без защитен крем или без дрехи директно уврежда ДНК в кожните клетки, като резултатът е изменение в поведението им, в деленето и функциите им, създавайки високи предпоставки за развитие на злокачествени тумори вследствие на трансформацията на ДНК в тези клетки.

Защо хората с червена коса имат по-висок риск от рак на кожата?

Хората с по-светла кожа, каквито по рождение са червенокосите, имат значително по-ниски нива на меланин в кожата. Следователно тяхната протекция спрямо слънчевите лъчи е доста по-малка по природа.

Какво се случва с тялото ви, когато пътувате със самолет?

Най-общо казано съществуват два типа меланин – феонеланин, който е доминантен при червенокосите и русите и предопределя по-светлия или червен цвят на косата, и еомеланин, който диктува по-тъмен цвят на косата и кожата.

Тези пигменти определят и това дали ще получите тен по-лесно, когато се печете на плажа или ще станете червени и ще изгорите. Всичко зависи от генетично заложения доминантен пигмент в тялото ви.

Въпреки че не можете да контролирате количеството и типа меланин, който преобладава в организма ви, можете да вземете всички необходими предпазни мерки, за да не изгаряте и да повишавате допълнително риска си от рак на кожата.

 

Коментирай