Знаете ли, че...?

Как да проявите любезност в различните държави по света?

Какво означава учтивостта за различните народи

29.07.2019г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Всеки народ има своите традиции и обичаи. Културата на хората по света е толкова пъстра и цветна, че някои културни навици за едни са непонятни за други. Ако обичате да пътувате често не само извън нашата страна, но и отвъд границите на Европа трябва да знаете, че има специфични начини, по които можете да проявите любезност в различните страни по света.

Ето как да не обидите различните народи.

Не оставяйте клечките си нагоре в Япония

Когато приключите с храненето в Япония, никога не оставяйте клечките с острите върхове нагоре в купата. Това напомня на погребални традиции при японците, при които се оставя купа с ориз и клечки за мъртвия.

Защо гроздето може да е фатално за кучето ви?>>>

Винаги събувайте обувките си във Виетнам

Когато сте на гости във Виетнам и ви поканят в дома си, винаги събувайте обувките си на входната врата, за да не обидите домакините.

Следвайте дрескода в Саудитска Арабия

Няма значение дали сте съгласни с нормите в облеклото в тази част на света или не. Ако сте там, трябва да ги спазвате. Това важи най-вече за жените. В Саудитска Арабия жените задължително трябва да носят шал на главата си, както и дълга рокля, ако искат да посетят определени места, джамия например.

Изяжте цялата си порция в Гърция

Да оставиш храна в чинията за гърците е обидно. Домакинът ще си помисли, че ястието не ви е допаднало. Ако се притеснявате да не преядете, просто помолете за по-малка порция.

Плюйте в лицето събеседника си в Кения

Племето масаи си разменят плюнки в лицето в знак на уважение. Това е нещо като здрависването в западните култури. Смята се, че ако наплюете някого, това е знак на комплимент. Все пак, ако общувате с кенийци, които не са членове на масайското племе, можете да се здрависвате свободно. Те са възприели този обичай.

Трикове в хипермаркетите, на които всички се хващаме>>>

Бъдете внимателни с комплиментите във Фиджи

Хората във Фиджи имат обичай, наречен керекере. Това означава „споделена собственост“. Тоест, ако някой ви поиска някаква вещ, вие сте длъжни да му я дадете. Това се смята за висша учтивост. Това обаче автоматично означава, че трябва да внимавате как реагирате, ако харесате някой предмет или вещ, принадлежащ на тамошен човек. Ако се възхищавате прекалено и възкликвате колко ви е харесал, той ще настоява да ви го подари.

Не се ръкувайте в Тайланд

В Тайланд е прието да поставяте дланите си пред гърдите си с леко покланяне, когато поздравявате някого.

Обидно е да ядете пред някого, който пости в Обединени арабски емирства

Мюсюлманите по цял свят спазват традиция по време на месеца Рамадан да се въздържат от храна и напитки от изгрев до залез. Те се хранят преди слънцето да изгрее или след неговия залез. Смята се за обидно, ако се храните пред погледа на човек, който в момента гладува.

Наредете се на опашката в Англия

Англичаните ценят много високо търпението и уважението към съгражданите. Ето защо ако сте свикнали да предреждате някого или ако притискате служител в магазин да ви обслужи по-бързо, това се смята за крайно грубо и неучтиво.

Не подарявайте слънчогледи в Русия

Ако подарите жълти цветя на някого в Русия, това е знак на омраза. Също така според местните обичаи жълтите цветя се използват за погребения и помени, така че ги избягвайте.

Яжте храната си с пръсти в Индия

Индийците не използват прибори. Те ядат с пръсти, защото това е начин да покажат признателността си към домакина. Когато ядат супа или някакво ястие с течен сос, те използват двата си пръста и хляба, за да си помогнат.

Свързани статии

Покривайте раменете и коленете си в Мароко

Прикриването на тези части от тялото е признак не само на уважение към религиозните особености на страната, но е и признак на учтивост и респект като цяло в Мароко. Това се отнася за двата пола, не само за жените.

Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?>>>

Никога не подарявайте ножове в Китай

Когато избирате подарък, който да поднесете в Китай, избягвайте острите предмети, като ножове, ножици, саби, мечове. Те са признак на край на отношенията ви и ще обидят човека, на когото ги подарявате.

Търпението е ценност в Мексико

Ако сте в Мексико и закъснявате за среща, не се притеснявайте. Никой няма да ви направи забележка. Насладете се на времето си. Мексиканците не са взискателни към точността, като европейците и канадците.

Коментирай