Знаете ли, че...?

Каква е истината за сините очи

Какво не знаем за синеоките хора

20.08.2019г. / 11 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сините очи са главно действащо лице в много песни и поетични произведения и това не е случайно. Красотата им наистина е огромна. Но какво не знаем за тях? С какво могат да ни изненадат тези редки очи?

Всъщност, редкостта на сините очи зависи от това къде се намирате

В зависимост от географския район, в който се намирате, за редки се смятат както сините очи, така и кафявите. Например, в скандинавските страни рядкост са кафявите очи. Там почти цялото население е синеоко. Във Финландия 89% от хората имат сини очи, според World Atlas. Това си е наистина голям процент.

Каква е истината за зелените очи>>>

Сините очи не са най-редките в световен мащаб

Отново според статия, публикувана в World Atlas, сините очи заемат между 8 и 10 процента в световен мащаб. Зелените очи са най-редки. Само 2% от хората по света са зеленооки и живеят предимно в Централна, Западна и Северна Европа.

В сините очи няма син пигмент

Колкото и странно да звучи, синият цвят на сините очи не идва от син пигмент в тях. В сините очи има много малко количество меланин, който е значително повече в кафявите очи. При пречупването на светлината и възприятието ѝ от околните, очите на синеоките хора изглеждат сини без реално да са.

Всички със сини очи имат общ прародител

Много хора днес имат сини очи, но преди хиляди години не е било така. Благодарение на учени от Университета в Копенхаген днес знаем, че между 6 хиляди и 10 хиляди години преди новата ера всички хора са били с кафяви очи, пише Science Daily. По това време се появява генна мутация, която контролира количеството меланин в тялото. Това е пигментът, който определя какъв е цветът на кожата, очите и косата ни. По този начин се раждат хора със сини очи, на които днес синеоките са потомци.

Защо сините очи изглеждат в различен нюанс всеки път?

Вероятно сте забелязали, че сините очи не изглеждат по един и същи начин всеки път. Нюансите им се променят и това има своята причина и тя е свързана с това защо изобщо виждаме сините очи сини, а не с друг цвят. Всичко зависи от това какво количество светлина влиза в окото и се отразява от него.

20 идеи за грим за сини очи>>>

Свързани статии

Защо ирисите на бебетата се превръщат от сини в зелени или кафяви?

Когато се родят, очите на повечето бебета са с различни нюанси на синьото. Впоследствие цветът на очите им се променя. Дори да останат сини, нюансът може да не е същият. Това се дължи на факта, че количеството меланин след раждането е значително по-малко. Необходимо е време, за да може този пигмент да се натрупа в ирисите на бебето и цветът на очите да се промени, какъвто ще бъде през по-голямата част от живота на детето.

Родители с кафяви очи могат да имат синеоко дете

Генетиката е пълна с изненади наука. Тя може да поднесе на родители с кафяви очи синеоко дете и обратното. Всичко зависи от това кой ген от предците на детето от двете страни ще се окаже доминантен и ще предаде цвета на очите.

8 характерни черти за хората с пъстри очи>>>

Сините очи са по-чувствителни към светлината

Както кожата на светлите хора е по-податлива на изгаряния и поява на слънчеви алергии, така и светлите очи са по-уязвими от кафявите. По-малкото количество меланин означава по-малко защита от вредните слънчеви лъчи. Ако имате сини или какъвто и да е друг светъл цвят очи, носете слънчеви очила със специална защита, също както прилагате слънцезащитен крем, когато се излагате на слънце.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
Богомил ( преди 4 години )
Според същите учени, тази мутация се е появила по нашите земи, където повече от 13000 години живеят нашите предци, траките. Първата синеока жена е българка/тракийка/. Нашите бълкански гени например проникват по днешните руски земи преди около 7000 г. Условията при които живеят северните народи явно способстват за намаление на меланина в очите им и те са станали сини. На север има по-малко слънцегреене и хората губят не само меланина в очите си, но и кожните си пигменти, избеляват, защото не е нужна защита от слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
херо ( преди 4 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )