Знаете ли, че...?

8 причини приятелите да са невероятно полезни за нас

Във всеки смисъл

20.09.2019г. / 08 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според науката, приятелството има своите доказани ползи за здравето и психиката. Ние го знаем, защото усещаме връзката си с най-близките си приятели, но тя не е заблуда или просто усещане, а факт. Приятелите имат силата да ни правят по-здрави и щастливи. Ето как.

Видове приятели, от които всеки се нуждае

Приятелите буквално ви правят по-здрави

Изследване на учени от Университета в Северна Каролина установява, че хората, които имат близки приятели имат и по-ниско кръвно налягане, по-нисък индекс на телесна маса и дори кръвният показател за възпаление CRP е в норма, отколкото при онези, които страдат от липса на добри приятели.

Приятелите помагат да се справите с отхвърлянето и психологическите травми

Когато нещо в живота не ви се получава, връзките ви се разпадат или понасяте психологически травми по различни причини, приятелите са тези, които ви помагат да се справите с всички тези несгоди в живота.

Приятелите правят хълмовете по-малко стръмни

Това може да се каже в метафоричен смисъл, разбира се, но изненадващо важи и в буквален. Изследване, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology и цитирано от thehealthy.com, показва, че онези, които се изкачват в планината в компанията на приятел определят наколна като по-малко стръмен. Силата на приятелството е удивителна, дори и в този смисъл.

Приятелите ви правят по-привлекателни

Науката потвърждава всеки позитивен аспект на приятелството, включително и по отношение на привлекателността ви. Проучване от Университета в Сан Диего, Калифорния, сочи, че благодарение на ефекта на мажоретката, приятелите оказват позитивно въздействие върху самочувствието, следствие на което е по-позитивното излъчване.

Типове приятели, от които имате огромна нужда

Приятелите ви помагат да се справите с болестите

В проучване от 2005 година, публикувано в списание Cancer, жените с рак на яйчниците, които получавали адекватна и силна подкрепа от своите приятели, са имали успеваемост в преживяемостта на болестта с до 70%.

Близките приятели споделят ДНК-то си

Друго любопитно проучване отново от Университета в Сан Диего констатира, че най-близките и добри приятели имат 1% съвпадение в ДНК-то си, благодарение на което между тях съществува такава силна връзка, подобна на тази при четвърти братовчеди.

Бебетата осъзнават приятелството

Приятелството е съществено за нашето съществуване, добро здравословно и психическо състояние, което се усеща и от бебетата. Още преди да се научат да ходят и говорят, бебетата усещат силата на връзката между хората. Това показва изследване от 2014 година на учени от Университета в Чикаго.

Знаци, че сте повече приятели, отколкото любовници

Приятелите понижават кръвното налягане

Ако имате хронично високо кръвно или сте подложени на ежедневен стрес в работната си среда, общуването с приятели ще ви помогне да понижите кръвното с няколко пункта. Това е така, благодарение на връзката между позитивните емоции и понижаване нивата на стреса в организма.

Коментирай