Знаете ли, че...?

Защо никога не трябва да гълтате хапче без вода?

И не, лесното преглъщане не е единствената причина да пием таблетките с вода

10.10.2019г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На почти всеки се е случвало да глътне хапче без вода. Причините са различни – невинаги имате вода подръка, мързи ви да станете от бюрото или просто смятате, че не сте от тези, които лесно ще се задавят с таблетката.

Трябва да знаете, че преглъщането на хапчета с вода не се препоръчва просто за да преглътнете таблетката по-лесно. Има сериозна причина да не допускате преминаването на хапчето „на сухо“ през хранопровода ви.

Лекарства, от които се напълнява

Преглътната без вода, таблетката може да заседне в хранопровода. Колкото по-дълго стои там, толкова по-големи щети на тъканите може да предизвика.

Когато хапчето премине без вода през хранопровода, то може да остави химическа следа върху тъканите, която да предизвика раздразнение и възпаление.

Още по-лошо, засядането на таблетка задълго в хранопровода може да провокира поява на киселини, болки в гърдите, дори кървене и езофагеални язви.

Лекарства, които никога не трябва да спирате внезапно

Тъй като хранопроводът не е снабден с чувствителни към болката нервни клетки, симптомите може да не се появят веднага, а чак след като вече е назрял по-сериозен тъканен проблем. Ерозирането на тъканите на хранопровода и появата на кървене може да застраши живота на пациента, преглътнал таблетка без вода.

Изследване, публикувано в Turkish Journal of Gastroenterology показва, че почти всяко лекарство, попаднало в хранопровода и останало там за по-дълго от минута, може да причини сериозни увреждания на тъканите.

Защо да не взимате лекарства от близките си?

Затова избягвайте преглъщането на таблетки без вода, колкото и спешно да се налага да вземете хапче.

Коментирай