Приемът на медикаменти, независимо дали са предписани от лекар или са отпускани без рецепта, не е шега. Той трябва да бъде сериозно обмислен, консултиран със специалист, когато това се налага. Не само приемът, но и спирането на лечението е ключов момент от целия процес. Някои лекарства не могат да бъдат спрени внезапно, защото това може да застраши здравето, дори живота. Кои са те?

Медикаменти за контрол на кръвното налягане

Тези лекарства са животоспасяващи. Те могат да бъдат предписани от лекар при възникване на колебания в нивата на кръвното налягане, които възникват моментно и трябва да бъдат овладени, но също така могат да бъдат предписани като постоянна поддържаща терапия при диагностицирана хронична хипертония. Тези медикаменти не трябва да бъдат спирани внезапно, когато се почувствате по-добре, защото съществува риск от рязко покачване на кръвното. Драматичните колебания в стойностите му могат да създадат предпоставки за инфаркт и инсулт.

Билковите лекарства не са толкова безопасни!

Лекарства за разреждане на кръвта

Милиони хора по света ежедневно приемат медикаменти, които разреждат кръвта и предпазват от образуване на съсиреци, водещи до запушване на кръвоносен съд и последващите от него животозастрашаващи усложнения. Само лекар специалист може да реши в какъв момент и по какъв начин да преустановите приема на лекарството, за да се избегне рискът от усложнения.

Лекарства за стрес, тревожност и безпокойство

Бензодиазепините са една от най-големите групи медикаменти, предписвани при тези състояния, както и при безсъние, потиснатост, панически атаки, нощни крампи и мускулни спазми, генерализирано тревожно разстройство. Те имат ефект при дълготраен прием, но съществува риск от пристрастяване. Внезапното спиране на бензодиазепините може да доведе до симптоми, наподобяващи алкохолна абстиненция и дори припадъци. Рискът от поява на припадъци и гърчове е най-голям между 24 и 72 часа след спирането на тези лекарства. Винаги се консултирайте с лекар за поетапното им и правилно спиране, ако това се налага.

Антидепресанти

Симптомите при рязко спиране на антидепресантите не са толкова опасни, колкото при лекарствата против тревожност, но причиняват доста неудобства. Има вероятност да получите главоболие, замаяност, гадене, изпотяване. Рискът от рецидив е също така голям.

Кортикостероиди

Кортикостероидите се произвеждат от надбъбречните жлези. Те са важни хормони, които имат за цел да се борят с остри заболявания и възпаления. Когато се налага прием на кортикостероиди, особено ако е продължителен, обикновено надбъбречните жлези стават инертни и намаляват естествената секреция на кортизол. Рязкото спиране на тези лекарства може да остави организма ви дълго време без необходимия хормон, което може да има своите последици. Преустановяването на терапията с кортикостероиди става задължително по схема, определена от лекар специалист.

Още по темата

Болкоуспокояващи с опиоиден характер

Кодеинът, морфинът и останалите медикаменти от тази група са мощни болкоуспокояващи, които се взимат по стриктно определен начин и в конкретизирани от лекар дози. Ако решите да спрете лечението без да предупредите доктора си или без да спазите неговите указания, съществува риск от поява на безпокойство, силна превъзбудимост на нервната система, тревожност, диария, болки в цялото тяло.

Как да намалим холестерола без лекарства (галерия)

Очни капки срещу глаукома

Ако решите да преустановите лечението си за глаукома, това може да увеличи драстично налягането към очния нерв и да ускори процеса на ослепяване.

Лекарства за лечение на заболявания на щитовидната жлеза

При намалена или увеличена функция на щитовидната жлеза обикновено се предписват медикаменти, заместващи недостатъчната секреция на хормони (при хипофункция) или лекарства, потискащи свръхсекрецията на хормони (при хиперфункция). И в двата случая внезапното спиране на лечението носи риск от поява на ускорен пулс, треска, припадъци, тревожност. Ако не бъдат овладени, това може да доведе до много по-сериозни усложнения.