Наесен с песен

Репетиция за бъдещи първокласници

02.09.2010г. / 10 50ч.
Надежда Маринова
Репетиция за бъдещи първокласници


Без какво могат и без какво не могат първокласниците

 

Наближава 15 септември. Много родители на първолаци усилено карат малчуганите да четат, пишат и смятат. Педагозите, обаче, са на друго мнение. Оказва се, че тези навици са от второстепенна важност.

Чували сме и сме виждали родители, които с гордост демонстрират как 5-6-годишни момиченца и момченца вече могат да четат, пишат и смятат. Има майки и татковци, които считат за свой родителски дълг да подготвят малчуганите на тези първи умения още преди да прекрачат училищния праг за първи път. Мотивът им е – за да им бъде на децата по-леко в първи клас, за да не изостава от другите деца и за да разбере колко е важно да се учи!

Всичко това правим заради нашето его. Родителят няма да го признае, но всъщност си мисли: вижте какъв велик родител съм – колко умно е детето ми!

Този подход ще работи до 2-3 клас. След това детето ще порасне и ще разбере, че е станало обект, чрез който мама и татко показват своите успехи като родители и възпитатели.

Първото, което трябва да умее един бъдещ първокласник е способността да използва ума си. Защото в училище започват веднага работа с абстрактни понятия, каквито са например цифрите. Мисленето на детето е конкретно – то разбира какво е топка или ябълка. Затова нерядко още в първите седмици в първи клас се явяват проблеми с математиката.

Другото нещо, което първолаците трябва да овладеят е представата за заобикалящия ги свят – предмети и какво може да се прави с тях, как се прави и защо и значенията на нещата – смисълът на вещите, постъпките, отношенията между хората, различни правила.

Използвайте малкото оставащи дни до 15 септември, за да разиграете ролева игра, като смените ролите – мама или баба е ученикът, а Димитър е учителят. Включете в играта и други деца. Репетирайте различни училищни сюжети – как се задава въпрос на учителя, как да попита може ли да отиде до тоалетната, как да се запознае с новите си съученици.

Има правила в училище! Поговорете с детето как трябва да се държи в училище – детето ви трябва да може да се контролира, да не върши импулсивни, необмислени постъпки.

За да бъде българското училище без агресия и жестокост, трябва да говорим на нашите първокласници, че е много важно да бъде добър другар, да съчувства и помага.

И в заключение не е важно първолаците да могат да четат, пишат и смятат пред първия си учебен ден. Ще му помогнете много повече, ако го научите да изслушва другите деца и учителката, да може да говори пред един, двама и повече души, да се запознава с другарчетата и учителите, да предложи и да приеме помощ.

На добър час в първи клас!

* * *

Хайде на училище!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Лидия ( преди 11 години )
Честит първи учебен ден и за учителите и родителите.На добър час!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар