Тя, звездата

Мария Велчева: Крехката жена е силна в шаха

03.01.2011г. / 09 05ч.
Вергиния Генова
Мария Велчева: Крехката жена е силна в шаха

Представяме ви Мария Велчева, която ни уверява, че шахът е женска игра. И обратно на моите представи, че шахът прави човек по-подреден и по-логичен, Мария казва, че изглежда е по-скоро обратното – по-подредените и по-логичните хора имат по-добри успехи в шахматната игра – именно с търпеливостта, упоритостта и старанието си. А перфекционистите като нея направо успяват.

Тя играе шах от 6-годишна и повече от 20 години е активен състезател с много участия на световни първенства и олимпиади. Но напоследък се е посветила да обучава другите да играят шах, а защо не и да са по-подредени в този толкова неподреден свят. От 2010-а година тя преподава в собствена шахматна школа за деца.

Вече пета година издава списание „Шах в училище”, както и списание „Медицина и спорт”. Занимава се с доста неща едновременно, но се стреми всички те непрекъснато да се развиват и да се усъвършенстват.

Шахматът смята ли се и за женска игра?
Шахматът е игра и за мъже и за жени. Това е и едно от много хубавите му качества. За разлика от много други спортове, където килограмите и физическите показатели са от решаващо значение, то тук те не са определящи. Следователно една крехка жена може да се изправи срещу всеки и да го победи.

Как приемат жени професионалистки в бранша?
Има огромен брой професионални състезателки по шахмат. Приемат се напълно нормално, няма някакво специално отношение към тях. Жените професионалистки в шаха се приемат, както и в другите спортове и области в живота.

Прави ли ви по-логична и по-подредена шахът?
Да, аз определено съм много подредена и точна, но това идва по-скоро от характера ми, не е характерно за всички шахматисти, но шахът помага за това.

Какви са вашите наблюдения - удава ли се шахматът на жените или той е само за по-упорити, по-надарени и по-умни жени?
Шах може да се научи и да играе всеки, а по нататък в зависимост от неговата упоритост, желание и талант може да достигне много високо ниво или да остане на любителско, което също е от полза и носи голямо удоволствие.

В ежедневието с кое се справяте по-добре с шахматните или с домашните казуси?
Мисля, че се справям достатъчно добре и с двете.

Любим цвят?
Червен.

Любима храна или рецепта?
Обичам риба например, но любима рецепта нямам, тъй като не мога да готвя или по-скоро нямам желание. Стремя се да се храня правилно, тъй като смятам че това е доста важно за общото физическо състояние и кондиция, дори за доброто функциониране на мозъка.

Любимо място?
Морето, което и да е то.

Любима музика?
Италианска.

Пожелайте нещо на читателките на Az-jenata.bg?
Пожелавам да са самоуверени, независими и винаги да имат някаква цел и вдъхновение в живота.
 
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anguel ( преди 11 години )
Свободно време