Тя, звездата

Ваня Ангелска: Българските талантливи деца имат своето място в глобалния свят

16.09.2012г. / 17 29ч.
Аз жената
Ваня Ангелска: Българските талантливи деца имат своето място в глобалния свят

Ваня Ангелска е ръководител на вокална студия „Децата на Севлиево“. Дългогодишната й работа с деца, музикалният й опит и нестихващ ентусиазъм провокираха екипа ни и решихме да я поканим да седне на горещия стол в Az-jenata.bg, за да разкаже от какво черпи вдъхновение в работата и личния си живот...

Разкажете ни малко повече за вокална формация Децата на Севлиево? От колко време вие лично се занимавате с това?
Вокална студия „Децата на Севлиево“ стартира през 1996 г. към фондация „Изкуство и култура – Севлиево“ като реализация на успешен проект за ранно интелектуално развитие на децата чрез музика. Вече 17 години ръководя този своеобразен остров на детския и тинейджърския устрем към съвършенството и искрената радост от съприкосновението с изкуството. Децата пристъпват прага на вокалната студия на 3-4-5-годишна възраст, за да се потопят във вълшебството на музиката. Музикалните игри, детските песни и първите концертни трепети проправят творческия път пред малките таланти, изпълнен с множество предизвикателства. По-късно идва интересът и към детските забавни песни. Репертоарът на вокална студия „Децата на Севлиево“ включва акапелни български народни песни, съвременни обработки на народни песни, църковно-славянски /ортодоксални/ песнопения, хитове от българската и световна поп музика. „Децата на Севлиево“ са партнирали на едни от най-изявените изпълнители на българската поп и джаз сцена – Йорданка Христова, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Васил Петров, Ваня Костова, Стефка Оникян, Арон Аронов и др. За 17 години от създаването си до днес ВС „Децата на Севлиево“ водят интензивна творческа дейност. Записи на вокална студия „Децата на Севлиево“ са във фондовете на Българското национално радио и на Българската национална телевизия. Групата участва често в програмите и на редица частни и национални телевизии.
„Децата на Севлиево“ са носители на награди от много национални и международни конкурси, между които и златния медал за камерни хорове от престижния хоров конкурс в Хага, Холандия, голямата награда и златната статуетка на международния фестивал „Златна ладия“ в Сочи, Русия и др. Концертирали са изключително успешно във Франция, Холандия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Гърция, Русия, Беларус, Турция, Сърбия, Полша и др.

Участвате в много международни фестивали и събития, какво ви носи това, с какво ви обогатява в личен и професионален план?
Нашата творческа дейност наистина е интензивна и доста наситена. Освен концерти по различни поводи, ние имаме и звукозаписна дейност. Българска национална телевизия записа и засне 3 филма с изпълнения на вокална студия „Децата на Севлиево“ :
– „Свята Коледа“ – с коледни песни. В този филм участва и малката тогава Невена Цонева, която тръгна към музикалната сцена от „Децата на Севлиево“;
– „Незабравени песни“ – с църковно-славянски песнопения и фолклорни песни, изпълнени а капела и други – фолклорни песни с модерен аранжимент;
– „Зора над Балкана“ – филм с възрожденски песни, съвместно с Естрадно-духов оркестър „Севлиево“.
Имаме и записи, включени в различни компактдискове с детски песни, CD с песни от композитора Вячеслав Кушев в изпълнение на „Децата на Севлиево“, писани специално за групата.
Тези творчески постижения показват поетапното израстване в художествено отношение на групата, което неминуемо дава своя плодотворен отпечатък не само върху моите възпитаници, но и върху мен самата. Работата с талантливи, любознателни и интелигентни млади хора зарежда с огромен позитивизъм и кара душата да бъде в полет. Това е несравнимо изживяване. Удовлетвореността и надеждата, че чрез изкуството си българските талантливи деца имат своето достойно място в съвременния глобален свят ми дава сили да работя и заедно да покоряваме нови върхове. Ето, преди седмица се върнахме от поредното успешно концертно турне в Италия и по отзивите на публиката и организаторите мога да кажа, че България в лицето на тези талантливи млади хора има основание за гордост.

Каква е мотивацията на децата да пеят? Има ли много желаещи да се включат?
При мен децата идват на различна възраст, но повечето са в студията от 4-5-годишни. Откривателският дух, който ги завладява, докато работим заедно, смесването на знанията с играта, натрупване на умения, демонстрирането им пред публика, провокиране на състезателя в децата чрез участието им в национални и международни конкурси формира едни търсещи, нестандартни, целеустремени млади хора. И едно от най-хубавите неща е, че тези свои качества те създават чрез работа в екип. Но има и деца, които очакват бързо излизане на сцена, а показността не е добродетел, която се толерира във вокалната студия, защото тя е без корен и не формира и не показва личностни качества. Такива деца не се задържат. Удоволствие и удовлетворение е за мен, когато имаме концерт и на него по свое желание идват бивши участници в студията и искат да участват.

Коя е вашата най-голяма гордост? Сбъдната мечта?
Изпитвам особено удовлетворение и гордост, когато виждам, че мои възпитаници са успели в живота. А такива примери има много – Владислав завърши в Софийски университет „Право“, Ромина учи в Англия, Павел учи за инженер-химик в Австралия, Клаудия учи в американски университет в Доминикана, Славея учи икономика в Англия, Калин е в Испания, Бранимир е успешен икономист, Борислав, Магдалина, Христо, Ива, Миглена и Правда – също…

Какво още искате да Ви се случи – на формацията, на Вас лично?
Бих се радвала, ако стремежите ми, творческите ми усилия и постиженията на вокалната студия носят радост и удовлетворение на целия екип от съмишленици, с който работя. Да, приемам децата и младите хора като партньори. Да видя бъдещето на студията като низ от покорени върхове е мой личен и творчески стремеж.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
Да са позитивни, да гледат предизвикателствата в очите, да имат вяра, че бъдещето ще е такова, каквото ние си го направим и най-важното – да бъдат себе си!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Станислав ( преди 9 години )
Аз лично мисля, че хората прекалено много се хвалят. Тук само се "разтеглят локуми" за едно и също. Има хиляди други истински сърцати, добри и трудолюбиви хора, заслужаващи нашето уважение... не смятам че участието в фестивали на децата предизвиква нашите аплодисменти. Спечелено 1-2-3 място на международен конкурс е съвсем различно нещо.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Павел ( преди 11 години )
Впечатлявящи постижения. Такива хора днес трябват на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
petq ( преди 11 години )
Професионално, упорито и сърцато - точно така трябва да се работи с децата. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 1 rate down comment
Станимира ( преди 11 години )
Гледала съм "Децата на Севлиево" по телевизията. Много са добри! От тази статия разбрах колко труд и професионализъм е необходим, за да се получи такъв отличен резултат.Много успехи пожелавам на певците и на тяхната ръководителка Ваня Ангелска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38 rate up comment 1 rate down comment
Dimitrina ( преди 11 години )
Възхищавам се на такива успели, талантливи и позитивни хора! Още много успехи пожелавам на г-жа Ангелска и вокална студия "Децата на Севлиево"!Хора като тях ме карат да се гордея, че съм българка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар