Тя, звездата

Бистра и Виолета: Българките имат стил, но се страхуват да експериментират!

21.10.2012г. / 15 29ч.
Аз жената
Бистра и Виолета: Българките имат стил, но се страхуват да експериментират!

Преди около година Бистра Божикова и Виолета Спасова обединяват емоции, сили и креативност и се захващат с проект за свой бранд дрехи. Идеята не е от вчера, това е мечта, която се изгражда с години. А днес вече придобива реални очертания и се материализира в проекта им A`luz A`telier.

Както повечето млади хора, те са посещавали красиви места и в родната България и по другата част на широкия свят, срещали са различни герои от близо и далеч. И искат още, защото всеки човек по пътя им ги е обогатил. Те не слагат етикети на хората, не ги съдят. Всеки има свой стил и без да рамкират своите дрехи, те ги изработват с настроение. Впечатление прави, че дрехите им не са само за дами с манекенски пропорции, но и за по-пищни дами.

Но нека за дизайнерския си проект ни разкажат повече самите Бистра и Виолета:

Как се роди идеята за A`luz A`telier? Разкажете ни за марката дрехи.

Интересът и любовта към модата бяха катализаторът на идеята ни. От дълги години следим модните тенденции и мечтаем за собствен бранд, чрез който да покажем собствения си поглед върху модата. До сега нямахме възможност да поемем по този път, но ето, че дойде моментът, в който решихме да рискуваме и да се отдадем на една дълго обсъждана мечта.

Къде продавате дрехите, имате ли свой бутик, може ли да се поръчва онлайн?

В момента се изгражда онлайн магазинът ни, който ще бъде готов скоро. Имаме и проект за наш собствен шоурум, където клиентките ни ще могат да усетят творческата атмосфера. Дотогава най- нетърпеливите дами могат да се запознаят с моделите ни на https://www.facebook.com/AluzAtelier

Сред размерите, в които предлагате дрехите, най-изненадващи са тези в размер SIZE+, модели за по-пищни дами. Защо се насочихте към този размер, повечето брандове като че ли съзнателно го избягват?

Ние засягаме голям диапазон от размери, като не изключваме SIZE+. Българските жени са разнообразни, не са произведени в Китай все пак. Българските фирми като цяло избягват тази ниша. Следим пазара от дълго време и всичко, което виждаме в SIZE+ е семпло, изчистено или кичозно, без особено добра кройка, която да подчертае предимствата на тялото и да покаже красотата му. Всеки от моделите ни има за цел да прикрива недостатъците и да изтъква предимствата на фигурата. Това е главното, от което се ръководим.

Откъде черпите вдъхновение за дрехите, сами ли ги подготвяте?

Вдъхновението ни идва спонтанно и за всяка от нас различно. И двете обичаме да пътуваме доста и намираме своето вдъхновение в различните култури и държави. Понякога седим с часове на някоя пейка на по-оживено място и наблюдаваме хората – стила им, настроението им, усещаме излъчването им. Всеки модел изисква много време, претърпява много трансформации, докато стигне до крайния си вид. От началото до края на процеса двете се допълваме в идеите си, обсъждаме къде и какво може да се подобри.

Има ли вкус българката, как бихте определили стила й на обличане?

Българките определено имат вкус, но страхът им да експериментират ги ръководи. Особено в SIZE+, повечето дами търсят черния цвят и изчистения семпъл модел – пола или сако. Нашата цел е да разчупим точно този стереотип. Произвеждаме по-цветни дрехи, които носят настроение и са по-екстравагантни.

Какво трябва да избегне в начина си на обличане една по-пищна дама и на какво да наблегне?

Не само пищните, всички дами трябва да заложат на настроението, с което носят тоалета си. Трябва да избегнат дискомфорта от дадена дреха и чувството, че не изглеждат достатъчно сексапилни, самоувереността е много важна. Разбира се има трикове, с които да се наблегне на предимствата на тялото, една подчертана тънка талия винаги ще отклони погледа от по- пищен ханш, същото важи и ако се акцентира на красив бюст, за сметка на недостатъци в коремната област.

Разкажете ни повече за вас, учите ли, как и кога се роди любовта ви към модата?

Виолета: Аз съм дипломиран финансист, за мен модата е начин на себеизразяване, носи ми щастие, обогатява ме емоционално, развива креативността ми и ми дава възможността да пресъздам собствените си идеи в материя. Винаги съм се занимавала допълнително с мода, завърших няколко курса по шев и кройка, рисуване, занимавах се около 6 години непрофесионално с мода, просто за да задоволя желанието си да творя.

Бистра: Сега приключвам магистратурата си по Реклама и стилове на живот.

Любовта ми не е към модата, тя е към дрехите, материите, аксесоарите, различните десени. Няма точно определен момент, това е чувство, копнеж към красивото( поне през моите очи), което ме е съпътствало през целия ми съзнателен живот.

Сутринта ви започва с?...

Със силно кафе, приятна музика и винаги нещо сладко.

За какво мечтаете?

Мечтите за нас са начин на живот. В момента, в който осъществим една, веднага се ражда нова, за която започваме да работим и да се борим.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Усмихвайте се по-често, бъдете толерантни, експериментирайте, откроявайте се от тълпата и следвайте само вътрешното си усещане – недейте да се ръководите от съветите на друг.

Коментирай